Těsto
- celozrnná špaldová mouka 110 g
- mletá skořice 1/2 lžičky
- zázvor (mletý ) 1/4 lžičky
- vejce 3 ks
- med 70 g
- mléko 100 ml
- mrkev (najemno nastrouhaná a vysušená ) 150 g
- sůl špetka
Náplň
- smetanový sýr (čerstvý ) 150 g
- tvaroh 200 g
- med 1 lžíce
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 175 °C. Mouku prosejte do mísy, smíchejte ji s práškem do pečiva, solí, skořicí a zázvorem. Vejce vyšlehejte s medem a mlékem a vzniklou směs přimíchejte k mouce a ostatním ingrediencím. Nakonec přimíchejte mrkev.
- Vzniklé těsto nalijte do formy (25 × 35 cm) vyložené pečicím papírem a formu přemístěte do trouby. Pečte 12–18 minut při 165–175 °C.
- Než se těsto upeče, připravte náplň. Vyšlehejte smetanový sýr, tvaroh, med a vanilkový extrakt.
- Upečený korpus pak opatrně přemístěte na navlhčenou utěrku a i s utěrkou ho zarolujte. Těsto nechte srolované v utěrce alespoň 5 minut. Těsto rozbalte, natřete rovnoměrně krémem a zarolujte do rolády. Roládu dejte alespoň na 1 hodinu do lednice.
Mrkvová roláda 2 Zdroj: Jíme zdravě ve městě i na venkově