Suroviny
- máslo 30 g
- cibule 1/2 ks
- koriandr 1 a 1/2 lžičky
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- mrkev (nakrájená na větší kousky) 600 g
- kuřecí vývar 1 litr
K podávání
- bílý jogurt
- bylinky (máta, kerblík, koriandr, petržel)
- pažitka
Krutony
- bageta (pokrájená na větší krutony) 200 g
- olivový olej 1 hrnek
- hladkolistá petržel 1/4 hrnku
- česnek 2 stroužky
Postup přípravy
- V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte cibuli, koriandrová semínka a papriku. Smažte pomalu 5–10 min, až cibule změkne. Přidejte mrkev, promíchejte. Osolte zlehka.
- Přilijte kuřecí vývar, přiveďte k varu, ztlumte a vařte pomalu 20–30 min, dokud nebude mrkev měkká. Rozmixujte dohladka. Pokud bude polévka moc hustá, přidejte trochu vývaru. Dosolte, pokud bude potřeba.
- Na krutony smíchejte kousky bagety s 80 ml olivového oleje, osolte a opepřete. Rozehřejte pánev na střední teplotu, přidejte krutony a smažte dozlatova 5–10 min. Mezitím smíchejte bylinky se zbylým olejem, přidejte do pánve a dobře promíchejte.
- Rozdělte do misek, posypte krutony, pokapejte bylinkovým olejem z pánve, přidejte lžíci jogurtu a nasekané bylinky.