Suroviny
- polohrubá mouka 300 g
- hladká mouka 200 g
- mléko 200 ml
- máslo 100 g
- cukr krupice 100 g
- žloutek 2 ks
- kvasnice 35 g
- fenykl 20 semen
- sůl 1 špetka
- sádlo (na potření plechu a mrkvanců)
Na náplň
- mrkev 200 g
- cukr 125 g
- máslo (+ na potření) 50 g
- vanilkový cukr 1 ks
- moučkový cukr
Postup přípravy
- Z kvasnic, vlažného mléka a trochy cukru zadělejte kvásek. Nechte vzejít na teplém místě. V hmoždíři roztlučte semínka fenyklu. Obě mouky promíchejte a vsypte ke kvásku. Přidejte cukr krupici, žloutky, podrcený fenykl, špetku soli a rozpuštěné máslo. Důkladně vypracujte těsto a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
- Zatím připravte náplň z mrkve. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji najemno. Promíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Mrkev s cukrem poduste na 50 g másla. Přibližně po deseti minutách sundejte z plotny a dejte zchladnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, opatrně ji vymačkejte a slijte.
- Z vykynutého těsta odkrajujte lžící přiměřeně velké kusy a tvarujte z nich bochánky. Ty vždy zploštěte, naplňte mrkvovou náplní a důkladně zabalte. Mrkvance pokládejte na vymaštěný plech dost daleko od sebe, aby se nespekly. Před pečením je potřete rozpuštěným sádlem.
- Nechte ještě čtvrt hodiny dokynout na plechu, pak vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a zhruba 20 minut pečte, dokud nezezlátnou. Ještě teplé mrkvance potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte moučkovým cukrem.