Suroviny
- polohrubá mouka 3 hrnky
- prášek do pěciva 1 lžíce
- Vejce 2 ks
- krupicový cukr 1 hrnek
- mandlové plátky 1/2 hrnku
- Mléko 1 hrnek
- studené máslo 250 g + na vymazání pekáče
- meruňky cca 10 ks
- hrubá mouka na vymazání pekáče
Článek
25+ neodolatelných receptů na koláče a dezerty s křupavou drobenkou
K létu patří voňavé ovocné koláče a určitě se shodneme, že ty nejlepší z nejlepších korunuje křupavá drobenka vonící máslem. Drobenka ale korunuje i klasické koláčky nebo...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Do mísy kuchyňského robotu dejte polohrubou mouku, krupicový cukr a nakrájené studené máslo.
- Hnětacím hákem (případně rukama) vytvořte drobenku (pokud použijete robot, včas ho vypněte, aby se nezačalo tvořit kompaktní těsto). Asi jednu čtvrtinu drobenky odeberte stranou a zamíchejte do ní mandlové plátky.
- Do zbytku směsi zamíchejte prášek do pečiva, pak přidejte vejce a mléko. Znovu pusťte robot a zpracujte tekuté těsto (nelekejte se drobných hrudek, to je máslo, které se při pečení rozpustí).
- Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte. Pekáč vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
- Těsto nalijte do pekáče, naklaďte na něho meruňky a na ně nasypte drobenku. Koláč dejte péct asi na 45 minut. Zda-li je hotový, vyzkoušejte špejlí.