Suroviny
- cukr krystal bio Korunní 150 g
- vejce 5 ks
- kůra a šťáva z 1/2 citronu
- vanilkový cukr 1 lžička
- mák 110 g
- lískové oříšky 110 g
- strouhaná čokoláda 20 g
- hřebíčky, roztlučené 3 ks
- zrnka badyánu, roztlučená 2 ks
- mletá skořice 1 špetka
- tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy
- meruňková nebo angreštová zavařenina 100 g
- strouhané oříšky 20 g
- vanilkový cukr 1/2 lžíce
- bílý jogurt podle chuti
Postup přípravy
- V míse utřete cukr, žloutky, citronovou kůru a šťávu a vanilkový cukr. Mák a oříšky jemně umelte, přidejte čokoládu, hřebíček, badyán a skořici.
- Z bílků ušlehejte hodně tuhý sníh, který po lžících střídavě s mákem zlehka zamíchejte k utřenému základu.
- Do vymazané a vysypané dortové formy rozetřete těsto a pečte v mírně vyhřáté troubě asi 30–40 minut dočervena.
- Zcela vychladlý moučník se tradičně rozřízne na dvě poloviny, které se potřou zavařeninou, posypou směsí oříšků a vanilkového cukru a vršek se zpět přiklopí. Vy můžete vyzkoušet lehčí variantu – makovec polijte jogurtem.
Makovec čili selský dort Zdroj: archiv Korunní cukr