archiv Korunní cukr

Makovec čili selský dort

Moje hodnocení
6x

Mák obsahuje dvakrát více vápníku než kravské mléko. V Česku má jeho používání velkou tradici a byla by škoda na něj zapomínat. Kromě zdravotních benefitů má totiž také výtečnou chuť. Zkuste ho využít třeba při pečení!

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • cukr krystal bio Korunní 150 g
  • vejce 5 ks
  • kůra a šťáva z 1/2 citronu
  • vanilkový cukr 1 lžička
  • mák 110 g
  • lískové oříšky 110 g
  • strouhaná čokoláda 20 g
  • hřebíčky, roztlučené 3 ks
  • zrnka badyánu, roztlučená 2 ks
  • mletá skořice 1 špetka
  • tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy
  • meruňková nebo angreštová zavařenina 100 g
  • strouhané oříšky 20 g
  • vanilkový cukr 1/2 lžíce
  • bílý jogurt podle chuti

Postup přípravy

  1. V míse utřete cukr, žloutky, citronovou kůru a šťávu a vanilkový cukr. Mák a oříšky jemně umelte, přidejte čokoládu, hřebíček, badyán a skořici.
  2. Z bílků ušlehejte hodně tuhý sníh, který po lžících střídavě s mákem zlehka zamíchejte k utřenému základu.
  3. Do vymazané a vysypané dortové formy rozetřete těsto a pečte v mírně vyhřáté troubě asi 30–40 minut dočervena.
  4. Zcela vychladlý moučník se tradičně rozřízne na dvě poloviny, které se potřou zavařeninou, posypou směsí oříšků a vanilkového cukru a vršek se zpět přiklopí. Vy můžete vyzkoušet lehčí variantu – makovec polijte jogurtem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Korunní cukr


Přečtěte si také

Recepty