archiv Korunní cukr

Makovec čili selský dort

Moje hodnocení
11x

Mák obsahuje dvakrát více vápníku než kravské mléko. V Česku má jeho používání velkou tradici a byla by škoda na něj zapomínat. Kromě zdravotních benefitů má totiž také výtečnou chuť. Zkuste ho využít třeba při pečení!

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. V míse utřete cukr, žloutky, citronovou kůru a šťávu a vanilkový cukr. Mák a oříšky jemně umelte, přidejte čokoládu, hřebíček, badyán a skořici.
  2. Z bílků ušlehejte hodně tuhý sníh, který po lžících střídavě s mákem zlehka zamíchejte k utřenému základu.
  3. Do vymazané a vysypané dortové formy rozetřete těsto a pečte v mírně vyhřáté troubě asi 30–40 minut dočervena.
  4. Zcela vychladlý moučník se tradičně rozřízne na dvě poloviny, které se potřou zavařeninou, posypou směsí oříšků a vanilkového cukru a vršek se zpět přiklopí. Vy můžete vyzkoušet lehčí variantu – makovec polijte jogurtem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Korunní cukr


Přečtěte si také

Recepty