Suroviny
- cukr krystal (bio Korunní) 150 g
- vejce 5 ks
- citronová kůra z 1/2 citronu
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- vanilkový cukr 1 lžička
- mák 110 g
- lískové ořechy 110 g
- čokoláda (strouhaná ) 20 g
- hřebíček (roztlučené) 3 ks
- badyán (zrnka, roztlučená) 2 ks
- mletá skořice 1 špetka
- tuk (na vymazání formy)
- strouhanka (na vysypání formy)
- meruňkový džem (nebo angreštová zavařenina) 100 g
- ořechy (strouhané ) 20 g
- vanilkový cukr 1/2 lžíce
- bílý jogurt (podle chuti)
Postup přípravy
- V míse utřete cukr, žloutky, citronovou kůru a šťávu a vanilkový cukr. Mák a oříšky jemně umelte, přidejte čokoládu, hřebíček, badyán a skořici.
- Z bílků ušlehejte hodně tuhý sníh, který po lžících střídavě s mákem zlehka zamíchejte k utřenému základu.
- Do vymazané a vysypané dortové formy rozetřete těsto a pečte v mírně vyhřáté troubě asi 30–40 minut dočervena.
- Zcela vychladlý moučník se tradičně rozřízne na dvě poloviny, které se potřou zavařeninou, posypou směsí oříšků a vanilkového cukru a vršek se zpět přiklopí. Vy můžete vyzkoušet lehčí variantu – makovec polijte jogurtem.
Makovec čili selský dort 2 Zdroj: archiv Korunní cukr