návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Makovec čili selský dort

Hodnoceno: 5x
do 1 hodiny
Makovec čili selský dort
Autor: archiv Korunní cukr Makovec čili selský dort
Mák obsahuje dvakrát více vápníku než kravské mléko. V Česku má jeho používání velkou tradici a byla by škoda na něj zapomínat. Kromě zdravotních benefitů má totiž také výtečnou chuť. Zkuste ho využít třeba při pečení!

Postup

  1. V míse utřete cukr, žloutky, citronovou kůru a šťávu a vanilkový cukr. Mák a oříšky jemně umelte, přidejte čokoládu, hřebíček, badyán a skořici.
  2. Z bílků ušlehejte hodně tuhý sníh, který po lžících střídavě s mákem zlehka zamíchejte k utřenému základu.
  3. Do vymazané a vysypané dortové formy rozetřete těsto a pečte v mírně vyhřáté troubě asi 30–40 minut dočervena.
  4. Zcela vychladlý moučník se tradičně rozřízne na dvě poloviny, které se potřou zavařeninou, posypou směsí oříšků a vanilkového cukru a vršek se zpět přiklopí. Vy můžete vyzkoušet lehčí variantu – makovec polijte jogurtem.
Makovec čili selský dort
Autor: archiv Korunní cukr Makovec čili selský dort
Související témata: mák , makovec , koláč na plech , Sladké , Česká kuchyně