Najděte si recept
Na co máte chuť?

Levandulová panna cotta s čokoládovou omáčkou
Delikátní levandulová vůně udělá z panna cotty něco extra speciálního. Připravte a podávejte v malých hrnečcích, bez obav, že se vám po vyklopení rozsype. Můžete zkusit připravit méně tučnou panna cottu s jogurtem místo smetany.
do 2 hodin
6–8 porcí
Suroviny (6–8 porcí)
Panna cotta:
- Mléko 1 hrnek
- levandulové květy 1/4 hrnku
- Cukr 1/2 hrnku
- želatina, rozměklá ve 4 lžících studené vody 1 lžíce
- jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
- řecký jogurt nebo šlehačka 1 hrnek
- květy levandule na ozdobení
Čokoládová omáčka:
- Smetana 1 hrnek
- tmavá hořká čokoláda, nahrubo nasekaná 100 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Panna cotta: Mléko se ¼ hrnkem levandulových květů dejte do mikrovlnné trouby asi na 1 minutu nebo dokud se mléko nebude téměř vařit. Dejte stranou asi na 5 minut, aby se levandulová vůně a chuť mohla důkladně vstřebat do mléka. Mléko přeceďte a květy vyhoďte.
- Do mléka nasypte cukr a na 1 minutu dejte do mikrovlnné trouby, aby se cukr rozpustil.
- Do mikrovlnky dejte rozměklou želatinu asi na 30 vteřin, dokud se úplně nerozpustí, dávejte přitom pozor, aby se nezačala vařit. Do želatiny přilijte trochu mléčno-levandulové směsi a potom ji vmíchejte do zbývajícího mléčné směsi.
- Přidejte citronovou kůru a jogurt (nebo šlehačku).
- Směs nalijte do šálků a nechte ji vystydnout, dokud neztuhne.
- Čokoládová omáčka: Rozehřejte v mikrovlnce smetanu, aby byla horká. Přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Kdyby se nerozpustila, dejte ji do mikrovlnky ještě na 1 minutu, aby se úplně rozplynula.
- Panna cottu v šálcích ozdobte kvítky, které jste si dali stranou, a podávejte s čokoládovou omáčkou.