Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Kynutý věnec s mákem a povidly

1 věnec porce
do 1 hodiny
Kynutý věnec s mákem a povidly
Kynutý věnec s mákem a povidly Autor: archiv Babiččina volba
Zapletený věnec s náplní je překvapivě jednoduchý, a přitom velmi efektní moučník. Zkuste ho letos připravit na Velikonoce – bude důstojně sekundovat tradičnímu mazanci.
Reklama

Suroviny (1 věnec porce)

Náplň:

Reklama

Postup

  1. Do mísy nasypte mouku a promíchejte ji s cukrem a solí. Přilijte mléko, rum, máslo a přidejte žloutky i droždí. Vypracujte pružné těsto pomocí robotu nebo ručním hnětením. Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.
  2. Během kynutí si připravte náplň. Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte mák a 2 lžíce povidel. Za stálého míchání svařte makovou směs na hodně hustou kaši. Tu odstavte a nařeďte rumem. Nechte vychladnout.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na velmi tenkou placku a tu potřete povidly. Na povidla navrstvěte makovou směs a vše poprašte cukrem. Každou placku zarolujte jako závin a přeneste na plech, aby se vám později lépe pracovalo.
  4. Závin podélně rozkrojte a oba prameny smotejte jako jednoduchý„cop“, řezem nahoru. Totéž udělejte s druhým závinem. Na závěr oba „copy“ smotejte stejným způsobem dohromady a spojte je do tvaru věnce.
  5. Věnec potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 175 °C asi 30 minut.
Reklama

Kynutý věnec s mákem a povidly  Foto: Kynutý věnec s mákem a povidly; foto: archiv Babiččina volba

Související témata: Sladké
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama