Těsto
- špaldová mouka 300 g
- hladká mouka (na kynuté těsto) 200 g
- mléko 250 ml
- rum 80 ml
- máslo (rozpuštěné ) 50 g
- žloutek 2 ks
- vejce (na potření) 1 ks
- cukr 60 g
- sušené droždí 10 g
- sůl špetka
Náplň
- mléko 140 ml
- mák 120 g
- rum 30 ml
- švestková povidla 2 vrchovaté lžíce + další na potření
- cukr 2 lžíce
Postup přípravy
- Do mísy nasypte mouku a promíchejte ji s cukrem a solí. Přilijte mléko, rum, máslo a přidejte žloutky i droždí. Vypracujte pružné těsto pomocí robotu nebo ručním hnětením. Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.
- Během kynutí si připravte náplň. Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte mák a 2 lžíce povidel. Za stálého míchání svařte makovou směs na hodně hustou kaši. Tu odstavte a nařeďte rumem. Nechte vychladnout.
- Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na velmi tenkou placku a tu potřete povidly. Na povidla navrstvěte makovou směs a vše poprašte cukrem. Každou placku zarolujte jako závin a přeneste na plech, aby se vám později lépe pracovalo.
- Závin podélně rozkrojte a oba prameny smotejte jako jednoduchý„cop“, řezem nahoru. Totéž udělejte s druhým závinem. Na závěr oba „copy“ smotejte stejným způsobem dohromady a spojte je do tvaru věnce.
- Věnec potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 175 °C asi 30 minut.