Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kynutý koláč s borůvkami
Suroviny
Těsto:
- hladká mouka 310 g
- plnotučné mléko 150 ml
- žloutky 2 ks
- máslo 100 g + na vymazání plechu
- droždí 15 g
- cukr krupice 40 g
- vanilkový lusk 1 ks
- špetka soli
Ovoce:
- lesní borůvky 900 g
- cukr muscovado 100 g
- přírodní vanilkové aroma 1 lžička
Drobenka:
- hladká mouka 250 g
- chladné máslo 200 g
- cukr light muscovado (nebo třtinový) 200 g
- přírodní vanilkové aroma 1 lžička
Postup
- Mléko ohřejte v kastrůlku tak, aby bylo jen vlažné. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout.
- Droždí rozdrobte do hrníčku, přidejte lžičku cukru a rozmíchejte do hladkého těstíčka. Zalijte polovinou vlažného mléka, přidejte lžičku mouky, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.
- Mouku prosejte přes jemné síto do velké mísy či do mísy robota. Přidejte špetku soli, semínka z vanilkového lusku, zbytek cukru a doprostřed přidejte žloutky. Nakonec přilijte kvásek, mléko a máslo.
- Nyní začněte těsto zpracovávat. Ručně je to ideální pomocí vařečky, kdy těsto podebíráte směrem k sobě. Je potřeba ho zadělávat alespoň 15 minut.
- Při zpracování v robotu použijte nástavec hák a na střední stupeň zadělejte hladké těsto. Bude to trvat asi 10 minut. Správně zadělané těsto by nemělo lepit.
- Hotové těsto poprašte trochou mouky a přikryjte čistou utěrkou. Nyní ho nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. V závislosti na teplotě to bude trvat kolem jedné hodiny. Ideální teplota na kynutí je 30 stupňů.
- Borůvky smíchejte s cukrem a vanilkou. Chlazené máslo smíchejte s moukou, vanilkou a cukrem v míse a konečky prstů svižně vytvořte drobenku.
- Až bude těsto vykynuté, přendejte ho na vál a pomocí válečku vyválejte na plát o velikosti plechu. Opatrně těsto přendejte na plech vymazaný máslem a rukama ho dotvarujte tak, aby vznikly okraje.
- Na těsto navrstvěte borůvky a nahoru poté drobenku. Troubu zapněte na 170 stupňů. Nyní nechte těsto ještě 15 minut kynout a poté vložte do trouby. Pečte asi 30 minut, dokud nebudou okraje krásně zlatohnědé.
Cat & Cook kuchařka
70 receptů, kterých se už nikdy nebudete bát!
Do své první kuchařky jsem chtěla zaznamenat především jídla, která miluji. Vybrala jsem pro vás převážně tradiční recepty z celého světa, kterých se lidé často bojí. Odrazovat můžou například hůře dostupné, či neznámé suroviny nebo dlouhý postup. Tomu jsem v kuchařce jednoduše předešla tím, že jsem všechny netradiční suroviny popsala, poradila vám, kde je sehnat, a ty nejsložitější postupy jsem nafotila krok za krokem.
Kuchařka Cat&Cook by vás v neposlední řadě měla naučit základním návykům v kuchyni, jako je například používání vývaru na vaření krémových polévek a omáček nebo využití digitálního teploměru při přípravě mas a různých dezertů. Dále vám ve své knize vysvětluji různé kuchařské názvy a poukazuji na kuchařské náčiní, které by se vám mohlo hodit.
Více info o knize, eshop a spoustu dalších receptů najdete na www.catandcook.cz.