Těsto
- hladká mouka 310 g
- plnotučné mléko 150 ml
- žloutek 2 ks
- máslo 100 g + na vymazání plechu
- droždí 15 g
- cukr krupice 40 g
- vanilkový lusk 1 ks
- sůl špetka
Ovoce
- borůvky (lesní ) 900 g
- cukr Muscovado 100 g
- vanilkové aroma (přírodní ) 1 lžička
Drobenka
- hladká mouka 250 g
- máslo (chladné ) 200 g
- cukr Muscovado (cukr light muscovado nebo třtinový) 200 g
- vanilkové aroma (přírodní ) 1 lžička
Postup přípravy
- Mléko ohřejte v kastrůlku tak, aby bylo jen vlažné. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout.
- Droždí rozdrobte do hrníčku, přidejte lžičku cukru a rozmíchejte do hladkého těstíčka. Zalijte polovinou vlažného mléka, přidejte lžičku mouky, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.
- Mouku prosejte přes jemné síto do velké mísy či do mísy robota. Přidejte špetku soli, semínka z vanilkového lusku, zbytek cukru a doprostřed přidejte žloutky. Nakonec přilijte kvásek, mléko a máslo.
- Nyní začněte těsto zpracovávat. Ručně je to ideální pomocí vařečky, kdy těsto podebíráte směrem k sobě. Je potřeba ho zadělávat alespoň 15 minut.
- Při zpracování v robotu použijte nástavec hák a na střední stupeň zadělejte hladké těsto. Bude to trvat asi 10 minut. Správně zadělané těsto by nemělo lepit.
- Hotové těsto poprašte trochou mouky a přikryjte čistou utěrkou. Nyní ho nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. V závislosti na teplotě to bude trvat kolem jedné hodiny. Ideální teplota na kynutí je 30 stupňů.
- Borůvky smíchejte s cukrem a vanilkou. Chlazené máslo smíchejte s moukou, vanilkou a cukrem v míse a konečky prstů svižně vytvořte drobenku.
- Až bude těsto vykynuté, přendejte ho na vál a pomocí válečku vyválejte na plát o velikosti plechu. Opatrně těsto přendejte na plech vymazaný máslem a rukama ho dotvarujte tak, aby vznikly okraje.
- Na těsto navrstvěte borůvky a nahoru poté drobenku. Troubu zapněte na 170 stupňů. Nyní nechte těsto ještě 15 minut kynout a poté vložte do trouby. Pečte asi 30 minut, dokud nebudou okraje krásně zlatohnědé.