Najděte si recept
Na co máte chuť?

Květákové růžičky v rizotu
Elegantní variace na téma květák a rizoto v italském styu jako z módního letoviska...
do 1 hodiny
4 porce
Hledáte další recepty z květáku? Tady jsou:
Suroviny (4 porce)
- květák rozebraný na růžičky, košťálky nadrobno nakrájejte 1 ks
- máslo nebo ghí na smažení
- středně velká cibule nakrájená na kostičky 1/2 ks
- rýže na rizoto (Arborio nebo Carnarolli) 1 a 1/2 hrnku
- česnek nasekaný 1 stroužek
- suché bílé vino 1/2 hrnku
- kuřecí vývar (nepříliš slaný) 3 hrnky
- nastrouhaný sýr Fontina 1 a 1/2 hrnku
- hladkolistá petržel nasekaná 1 hrst
- opražené mandlové lupínky na ozdobu
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Růžičky květáku (košťálky ne) krátce povařte v osolené vodě. Pak je na rozpáleném másle osmažte dozlatova.
- Troubu předehřejte na 200 stupňů a do spodní třetiny trouby dejte mřížku. Na oleji v silnostěnném kastrolu osmažte nakrájenou cibuli a košťálky květáku, až cibule zprůsvitní, trvá to asi 3 minuty. Vsypte rýži a česnek a smažte zhruba 2 minuty. Zalijte vínem a nechte ho odvařit. Přidejte vývar, 2 hrnky vody, osolte, přikryjte, uveďte do varu a vložte do trouby.
- Nechte vařit v troubě, až bude rýže měkká, asi 15 minut. Je důležité, aby rýže byla hezky krémovitá. Nakonec do ní vmíchejte petrželku, sýr a ihned podávejte s růžičkami květáku, případně posypané mandlovými lupínky.
Květákové růžičky v rizotu; foto: Johana Pošová