Suroviny
- kuřecí stehno (kousky s kostí ) 1 kg
- bobkový list 4 ks
- rozmarýn 1 snítka
- česnek 3 stroužky
- červené víno (nejlépe Chianti) 300 ml
- mouka (na poprášení)
- extra virgin olivový olej
- ančovička 3 filátka
- zelené olivy (černé vypeckované) 1 hrst
- loupaná rajčata (konzervovaná) 400 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kousky kuřete ochuťte solí a pepřem a dejte je do mísy. Přidejte bobkový list a rozmarýn, rozdrcený česnek a zalijte vínem. Mísu přikryjte a kuře nechte nejlépe přes noc marinovat v ledničce.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Maso sceďte, marinádu uchovejte. Kousky masa osušte, poprašte je moukou a přebytek oklepejte. Ohnivzdorný kastrol postavte na střední plamen, vlijte olej a až se rozehřeje, osmažte na něm ze všech stran kousky kuřete a vyjměte je. Do kastrolu vsypte česnek, osmažte ho dozlatova, pak přidejte ančovičky, olivy, rajčata (ty podrťte vařečkou) a vraťte kuře. Vlijte uchovanou marinádu, uveďte do varu, na kuře dejte alobal ve dvojité vrstvě, kastrol přikryjte a vložte do předehřáté trouby.
- Duste v troubě asi 1 a ½ hodiny. Z povrchu omáčky odstraňte případný přebytečný tuk, omáčku dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Vyjměte bobkové listy a rozmarýn a podávejte.