Suroviny
- kuřecí stehenní řízek 600 g
Marináda
- bílek 1 ks
- sójová omáčka (tmavá ) 2 lžíce
- rýžové víno (Shaoxing) 2 lžíce
- vodka 2 lžíce
- kukuřičný škrob 3 lžíce
Na obalení
- hladká mouka 60 g
- kukuřičný škrob 60 g
- sůl špetka
Na omáčku
- sójová omáčka (tmavá ) 3 lžíce
- rýžové víno (Shaoxing) 2 lžíce
- rýžový ocet (nebo bílý vinný ocet) 2 lžíce
- kuřecí vývar (nebo voda) 3 lžíce
- cukr krupice 4 lžíce
- kukuřičný škrob 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžička
- slunečnicový olej 2 lžičky
- česnek (najemno nastrouhaný) 2 stroužky
- zázvor (najemno nastrouhaný) 2 lžičky
- chilli papričky (malé sušené ) 8 ks
Na dokončení
- olej (slunečnicový nebo jiný rostlinný olej na smažení)
- sezamová semínka
Článek
33 receptů na rychlé večeře à la "čína"
Rychlé asijské pokrmy jsou v našich končinách oblíbené právě pro jejich rychlou přípravu a minimum použitého nádobí. To nejdůležitější je ale množství čerstvých surovin,...
Postup přípravy
- Marináda: Kuřecí stehenní řízky nakrájejte na zhruba 2 cm velké kousky. V misce prošlehejte bílek a přimíchejte zbytek ingrediencí (kypřicí prášek prosejte).
- Přidejte nakrájené maso, promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte asi 30 minut marinovat při pokojové teplotě.
- Omáčka: Bílou část jarních cibulek nakrájejte na zhruba 2 cm velké špalíčky. Zbytek ponechte na podávání.
- V misce smíchejte sójovou omáčku, víno, ocet, kuřecí vývar, cukr, sezamový olej a kukuřičný škrob. Ve středně velké pánvi rozehřejte 2 lžičky slunečnicového oleje, přidejte najemno nastrouhaný česnek se zázvorem a chilli papričky.
- Za stálého míchání nechte krátce orestovat. Jakmile se suroviny rozvoní, přilijte směs sójové omáčky a za stálého míchání vařte do zhoustnutí (asi 1 minutu). Přidejte nakrájené bílé části jarních cibulek, promíchejte a ihned stáhněte z ohně.
- Obalení: Ve větší misce smíchejte hladkou mouku s kukuřičným škrobem, prosátým kypřicím práškem a špetkou soli. Ve velké pánvi rozehřejte vyšší vrstvu slunečnicového oleje na 175 °C.
- Zhruba třetinu kuřecích kousků přendejte z marinády do moučné směsi a dobře prsty promíchejte. Jakmile je každý kousek masa ze všech stran obalený, vezměte jeden po druhém, oklepejte ho od přebytku směsi a vložte ho do rozpáleného oleje.
- Smažte dozlatova a dokřupava. Přebytku oleje se zbavte na papírové utěrce. Stejným způsobem zpracujte zbývající maso.
- Jakmile máte veškeré maso usmažené, přendejte ho do pánve s omáčkou a dobře promíchejte. Ihned posypte zbylou, najemno nasekanou jarní cibulkou, sezamem a ihned podávejte. Nejlépe chutná s rýží.