Suroviny
- krůtí prsa (řízky) 4 ks
- řepkový olej 4 lžíce
- fíky (čerstvé) 5 ks
- bílé víno (suché) 100 ml
- červená cibule 1 ks
- mozzarella 100 g
- anglická slanina 100 g
- sůl
- pepř
- mletá sladká paprika
- med 1 lžíce
- sušený tymián (+ čerstvý na ozdobu)
K podávání
- rýže (tří barev)
- směs listových salátů
- balzamikový krém (světlý)
Postup přípravy
- Krůtí řízky naklepejte do tenčího plátku (pokud máte dřevěné prkénko, namočte ho nebo potáhněte fólií, aby zbytečně nevsáklo šťávu z masa). Lehce je potřete olejem a nechte chvilku odpočívat. Mezitím si připravte náplň.
- Fíky nasekejte na malé kousky, dejte je do misky a polijte třemi lžícemi vína. Pak najemno nasekejte cibuli a přidejte ji k fíkům. Mozzarellu a slaninu nakrájejte na malé kostičky a také vmíchejte. Směs osolte, opepřete a nechte 15 minut odstát.
- Každý plátek masa rozložte na prkénko, jednu polovinu poklaďte náplní, překlopte druhou polovinou a vzniklé kapsy na okrajích upevněte párátky. Z obou stran je osolte, opepřete, poprašte paprikou a tymiánem. Připravte si horkou osolenou vodu na rýži, rýži pak dejte vařit těsně předtím, než začnete opékat maso.
- Na pánvi rozpalte zbylou trošku oleje. Kapsy opékejte z každé strany cca 5 minut, aby získaly pěknou zlatavou barvu. Pak je podlijte zbylým vínem a doplňte ho vodou, tak aby bylo na dně cca 1 cm tekutiny, přidejte lžíci medu, přiklopte pokličkou a nechte 15 minut dusit. V polovině dušení kapsy otočte. Uvařenou rýži slijte. Když jsou kapsy hotové, ochutnejte a případně dosolte šťávu.
- Hotové kapsy důkladně polijte šťávou (budou se také krásně lesknout), ozdobte čerstvým tymiánem a podávejte s rýží. Talíře před servírováním ozdobte barevnými lístky salátu, můžete je pokapat světlým balzamikovým krémem.