Suroviny
- listové těsto (postup v receptu na kremrole) 1 dávka
- žloutek, prošlehaný 1 ks
Náplň
- plnotučné mléko 500 ml
- smetana ke šlěhání 500 ml
- máslo, nakrájené na kostičky 80 g
- cukr krupice 200 g
- vanilkový lusk 1 ks
- Voda 160 ml
- kukuřičný škrob 90 g
- žloutky, prošlehané 8 ks
Griliáš
- cukr krupice 150 g
- blanšírované mandle, nasekané 35 g
Recept
Kremrole
Domácí kremrole, to je sen! Dnes pro vás máme jejich přípravu krok za krokem: budete si moci připravit domácí listové těsto a udělat si z něj tyto sladké trubičky. Pokud...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Listové těsto vyválejte na obdélník o rozměru cca 31 x 41 cm, ze kterého vykrájejte 2 stejné obdélníky o rozměru 30 x 20 cm.
- Obdélníky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným žloutkem. Plech dejte na 10 minut odpočinout do lednice. Mezitím si připravte druhý, stejně velký arch pečicího papíru a plech na stlačování těsta (ideálně stejný jako ten, na kterém pečete těsto).
- Připravený arch pečicího papíru položte na vychlazené těsto a zatižte druhým plechem. Takto dejte péct do předehřáté trouby na cca 15 minut. Poté horní plech i s pečicím papírem odstraňte a těsto dopečte dozlatova (zhruba 10 minut).
- Po upečení nechte těsto vychladnout na mřížce. Nádobu o rozměru upečených plátů a hloubce cca 4 cm vyložte potravinářskou fólií. Pokud nemáte nádobu totožného rozměru, můžete si okraj vytvořit s pomocí dětských kostiček.
- Dno vyložíte jedním plátem listového těsta, který stlačte. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože vyškrábněte semínka, která dejte spolu i s luskem, mlékem, smetanou, máslem a cukrem krupicí do středně velkého hrnce a za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu.
- V misce mezitím smíchejte kukuřičný škrob s vodou. Jakmile je máslo rozpuštěné a mléko začne vřít, ihned stáhněte z ohně, odstraňte lusk a za stálého míchání metličkou přimíchejte rozpuštěný škrob a prošlehané žloutky.
- Hrnec vraťte na oheň a za stálého šlehaní vařte do zhoustnutí (30–40 vteřin). Krém vlijte na stlačený plát listového těsta, stěrkou uhlaďte povrch a na něj položte druhý plát listového těsta.
- Nechte minimálně 4 hodiny vychladit v lednici. Ztuhlý dezert krájejte nahřátým nožem na tenké plátky, které posypejte nadrceným griliášem.
- Griliáš: Cukr krupici nechte ve středně velké pánvi na mírném ohni bez míchání zkaramelizovat do jantarové barvy. Plech vyložte pečicím papírem.
- Ke zkaramelizovanému cukru vmíchejte nasekané blanšírované mandle, promíchejte dřevěnou vařečkou a ihned vše vylijte na plech vyloženým pečicím papírem.
- Nechte ztuhnout a poté ho nadrťte v hmoždíři najemno. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.