Korpus
- hladká mouka 200 g
- mleté mandle (jemně mleté ) 50 g
- moučkový cukr 2 lžičky
- máslo (hodně studené máslo nakrájené na kostičky) 110 g
- žloutek 1 ks
- voda (ledově studená ) 1–2 lžíce
- sůl 1 lžička
Náplň
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 200 ml
- mascarpone (pokojové teploty) 1 kelímek
- moučkový cukr 1 vrchovatá lžička
- citronový krém (lemon curd, hotový, nebo podle receptu níže) 200 g
- jahody (nakrájené na plátky) 250 g
- maliny 250 g
- jahodový džem (několik lžic )
- máta (lístky,na ozdobu)
Článek
Nejlepší ovocné koláče od českých foodblogerů
I naši spolupracující čeští foodblogeři si libují v koláčích. Dnes pro vás máme výběr těch ovocných, které rozhodně stojí za vyzkoušení :)
Postup přípravy
- Promíchejte mouku, mleté mandle, sůl a cukr ve velké míse. Přidejte kousky másla a zapracujte je k suchým přísadám. Přidejte žloutek promíchaný s jednou lžící vody a směs dál propracovávejte prsty, až se spojí. Je-li třeba, přidejte druhou lžíci vody.
- Těsto namačkejte do koláčové formy s odnímatelným dnem, čtverhranné nebo kulaté, nebo do malých koláčových forem. Dno těsta propíchejte vidličkou a formu s těstem dejte asi na hodinu do ledničky.
- Troubu předehřejte na 180 °C, formu vložte do trouby a korpus pečte 12 až 15 minut, až bude zlatohnědý. Nechte ho úplně vychladnout, než ho naplníte.
- Na náplň ušlehejte smetanu dotuha, zašlehejte do ní mascarpone a cukr. Pak vařečkou zatřete citronový krém. Nakrájené jahody promíchejte v misce s malinami a pak se zahřátou zavařeninou. Koláč naplňte smetanovým krémem a navršte na něj ovocnou směs. Chcete-li, ozdobte lístky máty.