návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Křehký ovocný koláč se smetanovým krémem

Hodnoceno: 0x
6 porcí
do 1 hodiny
Křehký ovocný koláč se smetanovým krémem
Autor: Johana Pošová Křehký ovocný koláč se smetanovým krémem
Koláče z křehkého těsta, jako je linecké, patří do repertoáru každé slušné kuchařky zejména v chladnější roční doby. Ovšem ani v letní rychlé a zejména na ovoce bohaté podobě nemají chybu. Obzvlášť v takto luxusním provedení.

Článek

Zahradní koláč Foto:

Nejlepší ovocné koláče od českých foodblogerů

I naši spolupracující čeští foodblogeři si libují v koláčích. Dnes pro vás máme výběr těch ovocných, které rozhodně stojí za vyzkoušení :)

Postup

  1. Promíchejte mouku, mleté mandle, sůl a cukr ve velké míse. Přidejte kousky másla a zapracujte je k suchým přísadám. Přidejte žloutek promíchaný s jednou lžící vody a směs dál propracovávejte prsty, až se spojí. Je-li třeba, přidejte druhou lžíci vody.
  2. Těsto namačkejte do koláčové formy s odnímatelným dnem, čtverhranné nebo kulaté, nebo do malých koláčových forem. Dno těsta propíchejte vidličkou a formu s těstem dejte asi na hodinu do ledničky.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C, formu vložte do trouby a korpus pečte 12 až 15 minut, až bude zlatohnědý. Nechte ho úplně vychladnout, než ho naplníte.
  4. Na náplň ušlehejte smetanu dotuha, zašlehejte do ní mascarpone a cukr. Pak vařečkou zatřete citronový krém. Nakrájené jahody promíchejte v misce s malinami a pak se zahřátou zavařeninou. Koláč naplňte smetanovým krémem a navršte na něj ovocnou směs. Chcete-li, ozdobte lístky máty.

PRIMA TIP: LEMON CURD

O domácím citronovém krému jménem lemon curd jsme už několikrát psali, ale neškodí osvěžit paměť. Existují na něj snad stovky receptů, zkuste třeba tento: Ze 3 chemicky neošetřených citronů oloupejte škrabkou na brambory v tenké vrstvě kůru. V robotu nebo sekáčku ji rozšlehejte s 1 ½ hrnkem krupicového cukru najemno. Utřete 120 g másla do pěny, spojte s citronovým cukrem, po 1 zatřete 4 velká vejce, 120 ml citronové šťávy a špetku soli. Směs pak zahřívejte v silnostěnném kastrolu za stálého míchání asi 10 minut, až zhoustne (dojde k tomu tak asi při 76 °C, nemá tedy dojít k varu). Přelijte do sklenice a uchovejte v chladu.

Křehký ovocný koláč se smetanovým krémem  Foto: Křehký ovocný koláč se smetanovým krémem; foto: Johana Pošová