Linecké těsto
- hladká mouka 250 g
- máslo 170 g
- žloutek 2 kusy
- moučkový cukr 90 g
- citronová kůra 1 dávka
- citronová šťáva (ze čtvrtky citronu) 1 dávka
Čokoládový krém
- mléko 250 ml
- čokoládový pudink 1 kus
- čokoládové čočky (z hořké čokolády) 4 lžíce
- máslo 250 g
Ovocný krém
- mléko 250 ml
- vanilkový pudink 1 kus
- ovocné pyré 1 dávka
- máslo 250 g
Postup přípravy
Linecké těsto:Do mísy prosijte mouku a moučkový cukr, přidejte změklé máslo, žloutky a kůru a šťávu z citronu, a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň půl hodiny odpočívat.Troubu si předehřejte na 180°C. Formičky na košíčky si vymažte olejem, těsto vyválejte a vykrojte si kolečka, která natlačte do fomiček, okraje zarovnejte. Pečte ve vyhřáté troubě dorůžova. Po upečení košíčky ihned z formiček vyklepněte a nechte vychladnout.Čokoládový krém:Z mléka a pudinkového prášku svařte pudink dle návodu. Po odstavení vmíchejte čokoládu, aby se dobře rozpustila a směs přikryjte fólií, aby se zabránilo vytvoření škraloupu, při chladnutí občas promíchejte. Po vychladnutí směs pomalu a po menších dávkách zašlehejte do změklého másla. Podle potřeby můžete přisladit moučkovým cukrem nebo ztmavit kakaem.Ovocný krém:Nejprve si uvařte pudink z mléka a pudinkového prášku, a nechte ho přikrytý úplně vychladnout, občas promíchejte. Mezitím si svařte ovoce s cukrem na pyré a nechte také vychladnout. Do změklého másla nejprve postupně v menších dávkách zašlehejte pudink a nakonec vmíchejte ovocné pyré, které si vyrobíte svařením 200g ovoce a 2 lžic cukru krupice.Vychladlé košíčky z lineckého těsta naplňte krémem a ozdobte. Markéta použila na čokoládové košíčky kandovaný pomeranč a na jahodové košíčky ozdobná kolečka z čokolády a cukrové perly.
Video návod na výrobu čokoládových ozdob najdete ZDE.
Další novinky a zajímavé tipy najdete na novém facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.