Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kořeněná čočková polévka s křupavou slaninou
V receptu je možná trochu neznámá přísada bouquet garni. Je to vlastně svazek bylinek, koupíte ho například na www.justspice.cz – anebo si sami provázkem svažte bobkový list, petržel, majoránku, tymián a třeba i něco dalšího, co máte doma, do „kytičky“.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- Olivový olej 80 ml
- mrkev, jemně posekaná 1 ks
- celer, jemně posekaný 1 řapík
- cibule, jemně posekaná 1 ks
- česnek, nakrájený na jemné plátky 3 stroužky
- sladká paprika 1 lžička
- koření Pav Bhaji Masala 1/2 lžičky
- chilli paprička, podélně rozpůlená 1 ks
- čerstvě namletý pepř
- kuřecí nebo zeleninový vývar 2 l
- zelená čočka 500 g
- slanina v celku 300 g
- bouquet garni (směs petrželky, majoránky, tymiánu a bobkového listu) 1 ks
na krutony:
- den stará bageta 1 ks
- Olivový olej 50 ml
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- V kastrolu rozehřejte olej a asi 10 minut na něm restujte mrkev, celer, česnek a cibuli doměkka. Přidejte papriku, Pav Bhaji a chilli papričku a čerstvě mletý pepř. Smažte minutu, než se koření rozvoní. Přidejte vývar, čočku, slaninu, bouquet garni a přiveďte k varu. Vařte pomalu asi 25 minut, než čočka změkne.
- Bouquet garni vyhoďte, slaninu vyndejte a nechte stranou. Dosolte a dopepřete podle chuti.
- Mezitím na plech rozložte plátky bagety, pokapejte je olivovým olejem a pečte v troubě dozlatova.
- Slaninu pokrájejte na „škvarky“ – kostičky, proužky, co je vám milejší, a opečte na pánvi dokřupava.
- Polévku rozdělte do misek, posypte slaninou, přidejte krutony a máte hotovo.
S kořením kolem světa
Možná jste na tom jako my, máte rádi pestrou světovou kuchyni a leccos vám při vaření chybí. A možná jste při cestách po světě byli fascinovaní kořením na tržištích, tím pestrobarevným kaleidoskopem plným vůní. Mnohokrát jsme si z cest přivezli „něco“, o čem jsme vůbec nevěděli, nač to použít. A doma jsme hledali recepty.
Vášeň pro cestování a vášeň pro dobré jídlo je důvodem, proč jsme založili JUST SPICE, e-shop plný chutí, vůní a barev a hlavně plný koření. Na dobrém jídle záleží. A také záleží na detailu. Tedy na koření, se kterým vaříte. Přivážíme pro vás špičkové koření z celého světa, vyzkoušejte ten rozdíl.