Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kapustové placičky s křenem a uzeným
Suroviny (4 porce)
- kapusta 1 hlávka
- Uzené maso 200 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- mletá pálivá paprika 1 špetka
- mletá sladká paprika 3 lžičky
- hladkolistá petržel 1 hrst
- Vejce 3 ks
- strouhaný křen 3 lžíce
- Máslo 1 lžíce
- Cibule 1 ks
- hladká mouka 4 lžíce
- Mléko 200 ml
- rostlinný olej na opékání
Postup
- Kapustu pokrájejte na větší kusy a povařte ve vroucí osolené vodě asi 3 minuty. Slijte a spolu s pokrájeným uzeným masem kapustu umelte v masovém strojku nebo hodně najemno nasekejte. Do směsi vmíchejte sůl, pepř, obě papriky, nasekanou petrželku, vajíčka a křen.
- V rendlíku na rozpuštěném másle opečte najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přisypte mouku a za stálého míchání ji mírně osmahněte a poté zalijte studeným mlékem. Rozmíchejte dohladka a uvařte za stálého míchání hustou kaši (trvá to jen minutku). Nechte mírně prochladnout a pak kaši vmíchejte do kapustové směsi.
- Na pánvi rozpalte trošku oleje a vrchovatou polévkovou lžíci směsi na karbanátky rozetřete na pánvi na placičku (zvolte takovou velikost, aby se jich vešlo asi 5–6 na jednu pánev). Opékejte na mírném plameni a každou placičku otočte až tehdy, když uvidíte, že na spodním okraji zezlátla. Teprve tehdy už je dostatečně zpevněná na to, aby se vám při obracení nerozpadla.
- Podávejte s bramborovou kaší nebo s novými bramborami. A také s pár lístky zeleného salátu na ozdobu.
PRIMA TIP: Když dáte hmotu na karbanátky na chvíli vychladit a zpevnit do chladničky, půjdou vám placičky tvarovat i v dlaních. Jestli chcete, můžete je navíc obalit v troše podrcených kukuřičných lupínků nebo v mouce (nebudou se vám tak lepit na ruce a na povrchu se utvoří křupavější krustička).
Kapustové placičky s křenem a uzeným; foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň
Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ
Karolína Kamberská
Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.
V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.
Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.