Těsto
- hladká mouka 150 g
- cukr krupice (jemný ) 55 g
- máslo (změklé ) 100 g
Náplň
- krémový sýr (změklý ) 330 g
- ricotta 500 g
- citronová šťáva 60 ml
- citronová kůra (najemno nastrouhaná ) 2 lžíce
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- kukuřičný škrob (maizena) 1,5 lžíce
- voda 1,5 lžíce
- smetana ke šlehání (33 % tuku, ušlehaná) 250 ml
Článek
18 variací na téma cheesecake
Cheesecake v našich končinách zdomácněl a patří mezi nejoblíbenější dorty. Není divu, příprava je jednoduchá, recepty se dají obměňovat podle sezony a pohrát se dá i s...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 150 °C. Mouku, cukr a máslo promněte v míse prsty na drobenku. Pomocí lžíce naneste na dno lehce vymazané a papírem vyložené otevírací formy o průměru 20 cm. Korpus pečte 30 minut dozlatova.
- Krémový sýr, ricottu, vejce, cukr, citronovou šťávu a kůru a vanilku prošlehejte v robotu dohladka. Škrob promíchejte s vodou na kašičku, pak vmíchejte do náplně. Vlijte do korpusu a pečte 1 hodinu 10 minut, až náplň lehce zezlátne a zpevní. Troubu vypněte a nechte v zavřené troubě koláč vychladnout. Pak ho dejte na 1 hodinu do ledničky, až bude úplně studený, a nakonec ho ozdobte šlehačkou.