Suroviny
- máslo (změklé ) 125 g + na vymazání
- cukr krupice 420 g
- vejce (pokojové teploty) 5 ks
- mletý mák 400 g
- hladká mouka 420 g
- mléko 750 ml
- hrubá mouka (případně na vysypání)
Článek
16x vaříme a pečeme s mákem
Používání máku při pečení a vaření je ryze evropskou specialitou. A v našich končinách je mák skutečně velmi oblíbený. Koláče, bábovky, buchty... Možností, jak tato černá...
Postup přípravy
- Máslo ručně nebo elektrickými metlami utřete s cukrem do pěny. Po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mák, mouku, prášek do pečiva a vše dobře promíchejte.
- Plech s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte papírem na pečení. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Těsto vlijte na plech, vložte do trouby a makovec pečte asi 20 minut. Do středu těsta zapíchněte špejli, pokud ji vytáhnete bez ulpělých drobků, je upečeno. Upečený makovec rozkrájejte na kostky.