Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Jednoduchý makovec

16–20 porcí
do 30 minut
Jednoduchý makovec
Jednoduchý makovec Autor: L.A. CREATIVE FOOD
Jen v zemi, kde mák milují a kde se pěstuje ve špičkové kvalitě, mohl vzniknout podobný dezert: máku je v něm stejně jako mouky. V této podobě se peče například v kuchyni slavného hotelu Alcron.
Reklama

Článek

16x vaříme a pečeme s mákem Foto:

16x vaříme a pečeme s mákem

Používání máku při pečení a vaření je ryze evropskou specialitou. A v našich končinách je mák skutečně velmi oblíbený. Koláče, bábovky, buchty... Možností, jak tato černá...
Reklama

Postup

  1. Máslo ručně nebo elektrickými metlami utřete s cukrem do pěny. Po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mák, mouku, prášek do pečiva a vše dobře promíchejte.
  2. Plech s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte papírem na pečení. Troubu předehřejte na 170 °C.
  3. Těsto vlijte na plech, vložte do trouby a makovec pečte asi 20 minut. Do středu těsta zapíchněte špejli, pokud ji vytáhnete bez ulpělých drobků, je upečeno. Upečený makovec rozkrájejte na kostky.
Reklama

PRIMA TIP: Makovec se často potírá cukrovou polevou, zejména citronovou (100 g moučkového cukru utřete se 1 lžící čerstvé citronové šťávy a 1 lžící horké vody), Roman Paulus, šéfkuchař hotelu Alcron, doporučuje zakápnutí nějakým ušlechtilým likérem a dětem přídavek dobré zmrzliny. My bychom nebyli proti ani verzi makovcového chlebíčku, kdy si tenčí plátky makovce potřete například švestkovými povidly a spojíte k sobě.

Jednoduchý makovec  Foto: Jednoduchý makovec; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama