Suroviny
- tvaroh 250 g
- vejce 1 ks
- jahody (čerstvé,očištěné ) cca 15 ks
- hrubá mouka cca 200 g
- máslo (na polití)
- moučkový cukr (na posypání)
- tvrdý tvaroh (nebo zakysaná smetana na uvařené knedlíky)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- V míse smíchejte tvaroh, vejce, špetku soli a promíchejte. Přidejte postupně hrubou mouku, promíchejte a nechte chvilku odležet.
- Když těsto odpočívá, připravte větší hrnec, ve kterém nechte vařit vodu a umyjte, očistěte a osušte jahody.
- Odpočaté těsto vyklopte na pomoučený vál a s pomocí mouky ho vyválejte do tvaru válečku v průměru cca 5 cm. Zbytečně těsto nehněťte, protože těsto hnětením řídne.
- Z válečku těsta krájejte kolečka, která v dlani rozplácněte, do středu dejte jahodu, opatrně ji obalte těstem a vyválejte do tvaru koule.
- Vytvarované knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte cca 5 minut. Vyndávejte je děrovanou naběračkou, na talíři polévejte rozpuštěným máslíčkem, posypávejte moučkovým cukrem a zdobte zakysanou smetanou nebo tvarohem.
- Tvaroh můžete použít jak tvrdý a nastrouhat jej, nebo přidat měkký. Vynikající jsou oba! :) Knedlíky můžete posypat cukrem, skořicí nebo opraženou strouhankou…