Najděte si recept
Na co máte chuť?

Jablkový jogurtový koláč s ořechy
Přímo esence podzimu – nejoblíbenější ovoce (v těstě i náplni) i suché plody sezony v jednom, plus jogurt, jehož svěžest nadnese hutné těsto. Je výtečný i ke snídani, třeba k (mátovému) čaji. Zaoceánský původ prozrazuje i oblíbené odměřování na hrnky (o objemu 250 ml) a lžíce i použití javorového sirupu, který dodá těstu vláčnost a příjemně drsnější notu.
do 1 hodiny
6–8 porcí
Suroviny (6–8 porcí)
Těsto:
- hladká mouka 1 hrnek
- celozrnná mouka 1 hrnek
- jedlá soda (bikarbona) 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- mletý muškátový oříšek 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- máslo 1/2 hrnku + na vymazání
- tmavý přírodní krupicový cukr 1/2 hrnku
- vejce 2 ks
- javorový sirup 1/2 hrnku
- řecký jogurt 1 hrnek
- vanilkový extrakt 1 lžička
- velké jablko, nakrájené na malé kostičky 1 ks
Náplň:
- světlý přírodní krupicový cukr 1/2 hrnku
- hladká mouka 1/2 hrnku
- mletá skořice 1 špetka
- nasekané vlašské ořechy 1/4 hrnku
- studené máslo 1/4 hrnku
- jablka, bez jádřince a nakrájená na tenké plátky 4 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C a kulatou formu o průměru 24 cm vymažte máslem.
- V míse promíchejte oba druhy mouky, sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl. Dejte stranou.
- Nejlépe v robotu v míse ušlehejte máslo a přírodní cukr do pěny. Po jednom zašlehejte vejce. Nechte motor běžet na nízký stupeň a postupně a na střídačku zašlehávejte moučnou směs, javorový sirup a jogurt. Nakonec zašlehejte vanilkový extrakt.
- Rychlost zvyšte a těsto dobře prošlehejte. Nakonec k němu zatřete kostičky jablek a přesuňte ho do připravené formy. Rovnoměrně ho rozestřete.
- Na náplň promíchejte v míse cukr, mouku, ořechy a skořici. Rukama zatřete studené máslo, až vznikne drobenka. Dejte ji stranou.
- S náplní si vyhrajte. Vezměte plátky z jednoho jablka tak, aby pokud možno držely pohromadě, a vtiskněte je do těsta tak, aby byla oblá strana nahoru. Jablka klaďte na koláč v různých směrech a prostory mezi nimi vyplňte volnými plátky.
- Vše posypte ořechovou drobenkou a vložte do trouby. Pečte 30 až 35 minut, až koláč na povrchu hezky zhnědne. Vyndejte z trouby a nechte ve formě chladnut na drátěné mřížce alespoň 10 minut.