redakce Prima FRESH

Jablkový jogurtový koláč s ořechy

Moje hodnocení
12x

Přímo esence podzimu – nejoblíbenější ovoce (v těstě i náplni) i suché plody sezony v jednom, plus jogurt, jehož svěžest nadnese hutné těsto. Je výtečný i ke snídani, třeba k (mátovému) čaji. Zaoceánský původ prozrazuje i oblíbené odměřování na hrnky (o objemu 250 ml) a lžíce i použití javorového sirupu, který dodá těstu vláčnost a příjemně drsnější notu.

6 porcí
60 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a kulatou formu o průměru 24 cm vymažte máslem.
  2. V míse promíchejte oba druhy mouky, sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl. Dejte stranou.
  3. Nejlépe v robotu v míse ušlehejte máslo a přírodní cukr do pěny. Po jednom zašlehejte vejce. Nechte motor běžet na nízký stupeň a postupně a na střídačku zašlehávejte moučnou směs, javorový sirup a jogurt. Nakonec zašlehejte vanilkový extrakt.
  4. Rychlost zvyšte a těsto dobře prošlehejte. Nakonec k němu zatřete kostičky jablek a přesuňte ho do připravené formy. Rovnoměrně ho rozestřete.
  5. Na náplň promíchejte v míse cukr, mouku, ořechy a skořici. Rukama zatřete studené máslo, až vznikne drobenka. Dejte ji stranou.
  6. S náplní si vyhrajte. Vezměte plátky z jednoho jablka tak, aby pokud možno držely pohromadě, a vtiskněte je do těsta tak, aby byla oblá strana nahoru. Jablka klaďte na koláč v různých směrech a prostory mezi nimi vyplňte volnými plátky.
  7. Vše posypte ořechovou drobenkou a vložte do trouby. Pečte 30 až 35 minut, až koláč na povrchu hezky zhnědne. Vyndejte z trouby a nechte ve formě chladnut na drátěné mřížce alespoň 10 minut.

Výborné recepty z podzimního ovoce a ořechů najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty