Těsto
- hladká mouka 1 hrnek
- celozrnná mouka 1 hrnek
- jedlá soda (bikarbona) 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- muškátový oříšek (mletý ) 1/2 lžičky
- máslo 1/2 hrnku + na vymazání
- cukr krupice (tmavý přírodní ) 1/2 hrnku
- vejce 2 ks
- javorový sirup 1/2 hrnku
- řecký jogurt 1 hrnek
- vanilkový extrakt 1 lžička
- jablka (velké, nakrájené na malé kostičky) 1 ks
- sůl 1/2 lžičky
Náplň
- cukr krupice (světlý přírodní ) 1/2 hrnku
- hladká mouka 1/2 hrnku
- mletá skořice 1 špetka
- vlašské ořechy (nasekané ) 1/4 hrnku
- máslo (studené ) 1/4 hrnku
- jablka (bez jádřince a nakrájená na tenké plátky) 4 ks
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a kulatou formu o průměru 24 cm vymažte máslem.
- V míse promíchejte oba druhy mouky, sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl. Dejte stranou.
- Nejlépe v robotu v míse ušlehejte máslo a přírodní cukr do pěny. Po jednom zašlehejte vejce. Nechte motor běžet na nízký stupeň a postupně a na střídačku zašlehávejte moučnou směs, javorový sirup a jogurt. Nakonec zašlehejte vanilkový extrakt.
- Rychlost zvyšte a těsto dobře prošlehejte. Nakonec k němu zatřete kostičky jablek a přesuňte ho do připravené formy. Rovnoměrně ho rozestřete.
- Na náplň promíchejte v míse cukr, mouku, ořechy a skořici. Rukama zatřete studené máslo, až vznikne drobenka. Dejte ji stranou.
- S náplní si vyhrajte. Vezměte plátky z jednoho jablka tak, aby pokud možno držely pohromadě, a vtiskněte je do těsta tak, aby byla oblá strana nahoru. Jablka klaďte na koláč v různých směrech a prostory mezi nimi vyplňte volnými plátky.
- Vše posypte ořechovou drobenkou a vložte do trouby. Pečte 30 až 35 minut, až koláč na povrchu hezky zhnědne. Vyndejte z trouby a nechte ve formě chladnut na drátěné mřížce alespoň 10 minut.
Jablkový jogurtový koláč s ořechy Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD