Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Jana Černá / ZÁSADNĚ ZDRAVĚ
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Grilovaná lilková pomazánka Baba ghanoush

Grilovaná lilková pomazánka Baba Ghanoush

Grilovaná lilková pomazánka Baba Ghanoush Zdroj: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

  • Zavřít
Grilovaná lilková pomazánka Baba Ghanoush

Grilovaná lilková pomazánka Baba Ghanoush Zdroj: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Moje hodnocení
24x

S touto vynikající pomazánkou se setkáte všude tam, kde lilek a grilování (pečení) zeleniny mají svoji historicko-gastronomickou tradici.

4 porce
60 minut
Seznam.cz banner

Suroviny

  • lilek 3 ks (800 g)
  • citron 1 ks
  • sezamová pasta tahini 1 vrchovatá lžíce
  • řecký jogurt 2 vrchovaté lžíce
  • česnek 2 stroužky
  • himalájská sůl 1/2 lžičky
  • růžový pepř 1/2 lžičky
  • extra virgin olivový olej 4 lžíce
  • hladkolistá petržel 2 hrsti

Na ozdobu

  • extra virgin olivový olej
  • chrpa (květy)
  • kopr (květy)
  • hladkolistá petržel
  • růžový pepř (kuličky)

Baba ghanoush [baba ganuš] je skvělá arabská pomazánka z grilovaného nebo pečeného lilku původem z Levanty, teda ze zemí východního Středomoří. Setkáte se s ní od Řecka přes Egypt po Malou Asii, Izrael až k Sýrii. Proto tolik názvů pro tuhle výjimečně chuťově vyladěnou a přitom absolutně až primitivně jednoduchou pomazánku.

Baba ghanoush jsem si oblíbila v Egyptě, a to s pořádnou dávkou hladkolisté petrželky – anebo trošku pikantní verze s granátovým jablkem, které se říká Mutabbal [mutabal], která se stejně jako ve většině arabských zemích dělá se sezamovou pastou tahini. Ale taky v Jeruzalémě v Izraeli, kde se jí říká Salat ḥatzilim [salat hacilim] a kde občas tahini zamění za majonézu.

Stejně tak se lilkovou pomazánkou můžete ládovat i v Řecku, kde přidávají řecký jogurt, někdy tahini nebo zase majonézu, a když si na ni zajdete do taverny, v menu ji objevíte jako Melitzanosalata [melicanosalata]. V Bulharsku se obdobná pomazánka jmenuje Kjopolo a přidává se do ní jen olej, česnek a petrželka. A ještě na závěr zabrouzdám do Turecka, tam se když tak ptejte po Patlican salatasi, nicméně to už většinou není ta forma pomazánky, na kterou vám dneska dám recept, ale spíš jde o salát z grilovaného lilku s grilovanou červenou paprikou a červenou cibulí.

Postup přípravy

  1. Rozpalte oheň tak, aby dřevěných doutnajících uhlíků bylo dostatek na víc jak půlhodinové grilování lilku. Můžete samozřejmě přikládat, ale vždy dbejte na to, aby lilky nebyly v přímém plamenu, je třeba je dělat déle a pomalu, než je mít černé rychle a uvnitř syrové bez potřebného aroma.
  2. Lilky grilujte 40 minut ze všech stran, dokud nebudou mít slupku černou (tu nebudete jíst, takže to vážně nevadí). Slupka může někde přirozeně prasknout, ale snažte se ji mechanicky během otáčení porušit co možná nejmíň – ať z liku nemá kudy odejít pára a dělá se uvnitř rovnoměrně. Pokud byste neměli ani oheň, ani plotýnku, zabalte liky do alobalu a upečte je v troubě (při 250 °C 30 minut), je třeba je po 10 minutách postupně otáčet.
  3. Mezitím, co se lilky grilují, si nasekejte česnek a petrželku nadrobno.
  4. Upečené lilky rozřízněte napůl a hned pokapejte citronem, ať vám „nahatá“ dužina nezhnědne a výsledná pomazánka zůstane hezky bledá.
  5. Poté dužinu z lilků vydlabejte do mísy, zakapejte zbytkem citronové šťávy, posolte, rozmačkejte dobře vidličkou a promíchejte.
  6. Přidejte tahini, jogurt a znovu mačkejte a míchejte, ať se ingredience promísí. Pak přidejte česnek a promíchejte.
  7. V tuhle chvíli část směsi můžete dát do mixéru a rozmixovat dohladka a přidat 2–3 lžíce olivového oleje. Případnou část rozmixované pomazánky pak vraťte ke zbytku a obě konzistence promíchejte.
  8. Dejte Baba ghanoush do misky, zalijte ho olivovým olejem, ozdobte nasekanou petrželkou, čerstvě mletým černým pepřem a můžete dozdobit i jedlými květy.

Zdroj receptu

Jana Černá / ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí Sladké

Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí Maso

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame Předkrmy a chuťovky

Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí Sladké

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu Těstoviny

Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče Maso

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí Sladké

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám Předkrmy a chuťovky

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám


Přečtěte si také

Novinky
Mixér: retro menu a zvěřina, výherci soutěže, nová restaurace nebo ASMR videa z vaření v přírodě

Mixér: retro menu a zvěřina, výherci soutěže, nová restaurace nebo ASMR videa z vaření v přírodě

Sladké
Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí

Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí

Prostřeno!
Prostřeno: Jollof rice s kuřetem a plantainy

Prostřeno: Jollof rice s kuřetem a plantainy

Prostřeno!
Prostřeno: Suya meat se salátkem

Prostřeno: Suya meat se salátkem

Prostřeno!
Prostřeno: Zlatý krém se špetkou Afriky

Prostřeno: Zlatý krém se špetkou Afriky

Prostřeno!
Prostřeno: Puff-puff se zmrzlinou a ovocem

Prostřeno: Puff-puff se zmrzlinou a ovocem

Maso
Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Předkrmy a chuťovky
Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame

Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí

Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí Sladké

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí Sladké

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí

Maso
Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče Maso

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři Maso

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano Recepty

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Recepty

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ryby a mořské plody
Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Polévky
Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů Polévky

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Předkrmy a chuťovky
Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame

Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám Předkrmy a chuťovky

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením Předkrmy a chuťovky

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Předkrmy a chuťovky
Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda Vegetariánské

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda

Sladké
Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí

Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí Maso

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí Sladké

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu Zelenina

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Volte rozumem, ne srdcem. Jen Spolu může Babiše porazit, burcoval Fiala voliče Židům vstup zakázán. Majitel obchodu v Německu šokoval cedulí na dveřích Stáhněte Faltýnka z voleb, žádá Rakušan kvůli kauze. Šampion v pokrytectví, reaguje ANO

prima-zeny

Vanilly nastudovala všechny zahraniční verze Zrádců. V ďábelské hře využila svůj půvab V roli hradního pána si Kotek ukořistil srdce nejen soutěžících. Plakát si chce pověsit i Farna Petra Švancaru si diváci zamilovali. V seriálu ho čeká nová životní etapa

prima-zoom

Víte, kolik je na Zemi oceánů? Skoro jako Armageddon: Skutečný systém na odklánění asteroidů má zásadní vylepšení, otestujeme ho v roce 2029 Američané otestovali chytrou protilodní pumu na dohled Ruska. Tamní armáda vše pozorně sledovala

prima-fresh

Mixér: retro menu a zvěřina, výherci soutěže, nová restaurace nebo ASMR videa z vaření v přírodě Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

prima-cool

Kdy bude Fantastická čtyřka online? První recenze: Nejlepší film roku je tady, Leonardo DiCaprio hraje v dalším mistrovském díle Největší romantika roku selhala. Margot Robbie nezopakovala nadšení z Barbie

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Kde našel Robert Redford svůj vysněný domov? Herec si zamiloval Utah Houbový horoskop: Býk je jako hřib, Ryba jako bedla, Štír jako babka Jeřabiny prospívají kloubům a fungují proti stresu. Které jsou jedlé?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.