Suroviny
- vepřová plec (nebo libová krkovice) 750 g
- cibule 2 ks
- brambory (větší ) 8 ks (4 natvrdo, 4 ke smetaně)
- bílá paprika 2–3 ks
- rajčata (velká masitá ) 3 ks
- zelené fazolky dvě hrsti
- hlávkové zelí (bílé ) cca 200 g
- cuketa 1/2 ks
- rajský protlak (malý ) 1 ks (cca 2 lžíce)
- saturejka (čerstvá )
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- čubrica (koření ) 1 lžička
- olej
- pepř (mletý )
- sůl
Postup přípravy
- Předem všechny suroviny nakrájejte. Maso na kostky podobně jako na guláš, cibuli nadrobno, papriky a zelí na proužky, cukety a 2 rajčata na kostky cca 1x1 cm a fazolky překrájejte na kratší kousky.
- Na oleji orestujte cibuli dohněda, přidejte maso a opečte ze všech stran. Zaprašte paprikou, osolte, okořeňte, vmíchejte protlak, vhoďte bylinky a podlijte do výšky masa.
- Zmírněte teplotu, přiklopte a duste asi 20–25 minut. Pak přidejte fazolky, rajčata, papriky, zelí a cuketu. Promíchejte, případně dosolte a duste ještě do změknutí masa.
- Troubu předehřejte na 200–220°C.
- Připravte si hluboký pekáč nebo velkou zapékací mísu. Brambory a poslední rajče nakrájejte na plátky zhruba 0,5–1 cm.
- Brambory rozdělte na 3 části a první vyskládejte dno pekáče. Zlehka osolte. Na ně navršte rovnoměrně 1/2 podušené směsi, pak opět brambory, směs a poslední vrstvu tvoří opět brambory.
- Osolte a navrch poklaďte plátky rajčat. Přiklopte nebo zakryjte alobalem a vložte do trouby.
- Přikryté pečte min. hodinu, dokud brambory ve všech vrstvách nejsou měkké. Poté odklopte a dopečte ještě posledních 10–15 minut.