návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Domácí gyros v pitě

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 1 hodiny
Domácí gyros v pitě
Spouštím video za 5s.
Pokud patříte mezi milovníky řecké kuchyně, jistě patří gyros a tzatziky mezi vaše oblíbená tamní jídla. Připravit si je ale můžete i doma, Karolína vám ukáže, jak na to.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny (4 porce)

Domácí pita chléb:

Postup

  1. Den předem si pokrájejte maso na nudličky, smíchejte ho s kořením, solí (pozor, v některých směsích koření už bývá přimíchaná, v některých ne…), olejem a drceným česnekem. Zakryjte a nechte uležet. Pokud nemáte čas do druhého dne, klidně dobu uležení zkraťte na minimum, ale přijdete tím o kus dobré chuti a křehkosti masa…
  2. Před tím, než začnete maso opékat, si ještě připravte brambory na hranolky a rozpalte troubu na 200 stupňů.
  3. Oloupejte brambory, nakrájejte je na 1,5 -2cm hranolky, namočte na chvíli do studené vody nebo jen opláchněte, aby se vyplavil škrob a pak je osušte. Hranolky promíchejte s olejem a rozložte na plechu vyloženém pečícím papírem. Pečte 30 – 40 minut dozlatova, jednou je otočte.
  4. Připravte si cibuli, rajčata a salát, tzatziki i pitu, abyste po opečení masa a hranolků měli všechno připravené a mohli rovnou horké podávat. Asi 10 minut před dopečením hranolků si rozpalte pánev s troškou olivového oleje a opečte naložené maso. S ním můžete opéct i cibuli, ale není to nutné.
  5. Vyndejte hranolky z trouby a osolte je. Pak už můžete kompletovat.
  6. Z voskového papíru udělejte kornout. Pitu lehce stočte a vložte do kornoutu tak aby jej vyplnila. Pitu naplňte masem, hranolky a syrovou zeleninou. Navrch dejte tzatziki a okořeňte.
  7. Tip: Maso můžete ochutit dle své chuti mletou sladkou paprikou, oreganem, rozmarýnem, mletým římským kmínem, mletým pepřem a chilli. 
  8. Tzatziki: Promíchejte okurku s jogurtem a poté přidejte i všechny ostatní ingredience. Důkladně promíchejte. Tzatziki podávejte vychlazené, ale čerstvé, odležení jim nesvědčí. 
  9. Pita chléb: Mouku důkladně promíchejte se solí, droždím a cukrem. Vmíchejte olivový olej a pak po částech vodu.
  10. Těsto nejprve zapracovávejte vařečkou a pak rukama tak dlouho, dokud vám nevznikne koule hladké, v podstatě trošku “gumové” konzistence. Nechte ho odpočívat cca půl hodiny v teple - mírně vám nakyne, ale nijak moc (což je správně - placky nemají být příliš nadýchané, jen lehce, jsou droždím jen mírně nadzvednuté).
  11. Po půlhodině těsto rozdělte na 4 díly, každý z nich na pomoučené desce vyválejte na placku velikosti pánve, a každou pitu zvlášť pak opékejte nasucho na pánvi. Po každé straně by se měla opékat tak 4 minuty - poté už bude mít typické hnědé fleky.
  12. Hned po upečení každou placku potřete mašlovačkou z obou stran olivovým olejem (bude se vám pak lépe ohýbat do kornoutu) a před použitím všechny placky skladujte ve sloupci na sobě, bez přístupu vzduchu – přikryté., aby zůstaly vláčné a neztvrdly.
  13. Každopádně placky jezte co nejdříve po upečení, ještě teplé jsou nejlepší.

Domácí gyros v pitě Foto:

Karolína Kamberská Foto:

Karolína Kamberská, foto: Karoléna, domácí kuchařka

Sledujte celou epizodu