zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Domácí gyros v pitě
Spouštím video za 5s.

Domácí gyros v pitě

Hodnoceno: 0x
Pokud patříte mezi milovníky řecké kuchyně, jistě patří gyros a tzatziky mezi vaše oblíbená tamní jídla. Připravit si je ale můžete i doma, Karolína vám ukáže, jak na to.
do 1 hodiny
4 porce

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

reklama

Suroviny (4 porce)

Domácí pita chléb:

Postup

  1. Den předem si pokrájejte maso na nudličky, smíchejte ho s kořením, solí (pozor, v některých směsích koření už bývá přimíchaná, v některých ne…), olejem a drceným česnekem. Zakryjte a nechte uležet. Pokud nemáte čas do druhého dne, klidně dobu uležení zkraťte na minimum, ale přijdete tím o kus dobré chuti a křehkosti masa…
  2. Před tím, než začnete maso opékat, si ještě připravte brambory na hranolky a rozpalte troubu na 200 stupňů.
  3. Oloupejte brambory, nakrájejte je na 1,5 -2cm hranolky, namočte na chvíli do studené vody nebo jen opláchněte, aby se vyplavil škrob a pak je osušte. Hranolky promíchejte s olejem a rozložte na plechu vyloženém pečícím papírem. Pečte 30 – 40 minut dozlatova, jednou je otočte.
  4. Připravte si cibuli, rajčata a salát, tzatziki i pitu, abyste po opečení masa a hranolků měli všechno připravené a mohli rovnou horké podávat. Asi 10 minut před dopečením hranolků si rozpalte pánev s troškou olivového oleje a opečte naložené maso. S ním můžete opéct i cibuli, ale není to nutné.
  5. Vyndejte hranolky z trouby a osolte je. Pak už můžete kompletovat.
  6. Z voskového papíru udělejte kornout. Pitu lehce stočte a vložte do kornoutu tak aby jej vyplnila. Pitu naplňte masem, hranolky a syrovou zeleninou. Navrch dejte tzatziki a okořeňte.
  7. Tip: Maso můžete ochutit dle své chuti mletou sladkou paprikou, oreganem, rozmarýnem, mletým římským kmínem, mletým pepřem a chilli. 
  8. Tzatziki: Promíchejte okurku s jogurtem a poté přidejte i všechny ostatní ingredience. Důkladně promíchejte. Tzatziki podávejte vychlazené, ale čerstvé, odležení jim nesvědčí. 
  9. Pita chléb: Mouku důkladně promíchejte se solí, droždím a cukrem. Vmíchejte olivový olej a pak po částech vodu.
  10. Těsto nejprve zapracovávejte vařečkou a pak rukama tak dlouho, dokud vám nevznikne koule hladké, v podstatě trošku “gumové” konzistence. Nechte ho odpočívat cca půl hodiny v teple - mírně vám nakyne, ale nijak moc (což je správně - placky nemají být příliš nadýchané, jen lehce, jsou droždím jen mírně nadzvednuté).
  11. Po půlhodině těsto rozdělte na 4 díly, každý z nich na pomoučené desce vyválejte na placku velikosti pánve, a každou pitu zvlášť pak opékejte nasucho na pánvi. Po každé straně by se měla opékat tak 4 minuty - poté už bude mít typické hnědé fleky.
  12. Hned po upečení každou placku potřete mašlovačkou z obou stran olivovým olejem (bude se vám pak lépe ohýbat do kornoutu) a před použitím všechny placky skladujte ve sloupci na sobě, bez přístupu vzduchu – přikryté., aby zůstaly vláčné a neztvrdly.
  13. Každopádně placky jezte co nejdříve po upečení, ještě teplé jsou nejlepší.

Domácí gyros v pitě Foto:

Karolína Kamberská Foto:

Karolína Kamberská, foto: Karoléna, domácí kuchařka

reklama

Sledujte celou epizodu