Suroviny
- sýr (Sedlčanský Vltavín) 3 ks
- klobása (středně velká uzená klobása, nejlépe ostravská) 1 ks
- bílé kysané zelí (nejlépe otické) 3 lžíce
- plnotučná hořčice 2 lžíce
- bílá cibule 1 ks
- nakládané beraní rohy 2 ks
- křen (nastrouhaný) 1 lžíce
- bobkový list 1 ks
- nové koření 3 kuličky
- celý kmín 1 lžička
- rostlinný olej 150 ml
- sůl špetka
Postup přípravy
- Vltavíny rozpůlte a vetřete do nich plnotučnou hořčici, přidejte kolečko oloupané bílé cibule, opepřete a přiklopte.
- Ostravskou klobásu neloupejte a nakrájejte ji na kolečka. Otické nebo vlastně kterékoliv jiné kysané zelí si lehce prosolte a zamíchejte spolu s kmínem a křenem.
- Trochu přebytečné šťávy ze zelí smíchejte spolu s rostlinným olejem. Začněte vrstvit do předem vysušené a vymyté sklenice. Na dno dejte nejdříve oloupanou, na kolečka nakrájenou bílou cibuli, poté berní roh, připravený sýr, dochucené zelí, nové koření – a takto střídejte, až je sklenice takřka plná.
- Neopomíjejte bobkový list ani nové koření. Nakonec zalejte rostlinným olejem, ne však úplně po okraj. Sklenici zaklapněte a nechejte rozležet až 3 dny, tak aby chuť co nejvíce prostoupila. Tento drsný nakládaný pracant si zaslouží řádnou konzumaci, a to jak jinak než s vychlazenou dvanáctečkou ze sedmého schodu a krajícem čerstvého chleba k zakousnutí.