Suroviny
- vepřová panenka (velké ) 2 ks
- anglická slanina 16–20 plátků
- rostlinný olej (na potření)
Náplň
- máslo kousek
- slunečnicový olej 1 lžíce
- šalotka (velká,nakrájená nadrobno) 1 ks
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- jablka 1 ks
- sušené meruňky (vláčné, rozkrojené na čtvrtiny) 75 g
- sušené rozinky 50 g
- zázvor (nakládaný nebo kandovaný,nakrájený nadrobno) 3 kousky
- strouhanka (čerstvá ) 75 g
- zázvor (mletý ) 1 lžička
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- citronová šťáva z 1 citronu
- hladkolistá petržel (nakrájená nadrobno) 3 lžíce
- tymián (čerstvý, nakrájený nadrobno) 1 lžíce
- smetana (případně trocha smetany na zvlhčení)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Další nevšední recepty na dokonalé svatební nebo slavnostní menu najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Postup přípravy
- Na náplň rozehřejte máslo s olejem ve velkém nepřilnavém kastrolu a asi 5 minut zlehka smažte cibuli a česnek za pravidelného promíchávání, až zvláční, ale nezabarví se. Jablko oloupejte, rozkrojte ho na čtvrtky, vykrojte jaderník a jablko nakrájejte nahrubo.
- Kastrol sejměte ze sporáku a vmíchejte jablko, meruňky, rozinky, zázvor, strouhanku, koření a bylinky. Směs důkladně osolte a opepřete. Prohněťte ji, aby držela pohromadě. Pokud je příliš suchá, zvláčněte ji trochou smetany a nechte ji vychladnout.
- Maso položte na prkýnko a ostrým nožem odkrojte případné šlachy a blány. Panenku vložte mezi dva kusy fólie a rozklepejte ji paličkou na výšku asi 1 cm. Na prkýnko položte velký kus čisté fólie a rozložte na ni plátky slaniny, aby se trochu překrývaly a vytvořily obdélník zhruba o rozměrech 30 x 32 cm (o něco delší a třikrát tak široký, než je plát masa).
- Doprostřed položte jednu rozklepanou panenku a potřete ji náplní. Přiložte druhou panenku, přetáhněte plátky slaniny, pomozte si případně fólií, do které nakonec maso pevně zabalte. Vzniklý balíček dejte stranou na talíř a nechte 1 hodinu (případně přes noc) v ledničce.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Roládu vybalte z fólie a položte ji na lehce olejem potřený plech tak, aby konce plátků slaniny byly vespodu. Pečte asi 50 minut, až bude slanina křupavá a maso s náplní propečené.
- Maso sundejte z plechu, přesuňte na prkýnko a přikryjte ho kusem alobalu, nechte chvíli odpočinout. Pak ho nakrájejte na plátky a podávejte s čerstvou, v páře vařenou zeleninou a se šťouchanými bramborami.
PRIMA TIP: Tuto roládu můžete podávat teplou i studenou jako nářez. Hodí se k ní například hrášek, zelené fazolky, kapustičky nebo chřest. Pokud ji budete podávat teplou, můžete ještě šťávu z plechu krátce svařit s trochou smetany a zahustit škrobem. Nakonec ji ochuťte solí, pepřem a případně trochou zázvoru.