Suroviny
- brambory (středně velké kusy varného typu B) 8 ks
- citron (chemicky neošetřený) 1 ks
- česnek (neloupané stroužky) 8 ks
- tymián (čerstvý) 4 snítky + pár lístků navíc
- olivový olej
- mořská sůl (vločková)
- čerstvě namletý pepř
Není problém zdvoj- nebo ztrojnásobit jejich množství, jako jsme to udělali my pro tuto fotografii. Další skvělá zpráva je, že jsou nesmírně snadné na přípravu, potřebujete jen ostrý nožík a jistou ruku!
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Brambory dobře očistěte kartáčkem, omyjte je a osušte. Do každé udělejte ostrým nožíkem do dvou třetin zářezy asi 1–2 mm od sebe, záleží jen na vaší trpělivosti. Soustřeďte se, ať bramboru neprokrojíte až do konce, nedržela by pohromadě. Rozložte brambory řeznou stranou navrch na připravený plech.
- Citron rozkrojte na polovinu a vymačkejte ho zlehka na brambory. Potom ho srovnejte do původního tvaru, nakrájejte na plátky a přidejte do plechu. Česnek rozmáčkněte pomocí válečku, tymián odrhněte a lístky s česnekem posypte brambory. Zakápněte je olejem tak, aby se dostal co nejvíc do zářezů. Osolte, opepřete a pečte 25 minut. Vyjměte česnek a citron, brambory přelijte tekutinou ze dna plechu a pečte ještě 1 hodinu doměkka a křupava.
- Upečené brambory vyjměte, posypte pár lístky tymiánu, ozdobte plátky citronu a doplňte pečeným česnekem.