Najděte si recept
Na co máte chuť?

Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou
Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!
Suroviny (8 porcí)
- namočené bílé fazole 500 g
- vepřová krkovice bez kosti 800 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- kachní sádlo 4 lžíce
- Cibule 2 ks
- mrkev 2 ks
- Česnek 5 stroužků
- Hřebíček 4 ks
- Bobkový list 4 ks
- řajčatový protlak 4 lžíce
- čerstvý tymián 4 snítky
- čerstvá šalvěj 1 snítka
- Koňak 40 ml
- syrové klobásky, nejlépe typu Toulouse 6 ks
- upečená kachní stehna nebo prsa s výpekem 4 ks
- cherry rajčátka 10 ks
- strouhanka smíchaná se lžičkou tymiánových lístků asi 2 hrsti
Postup
- Fazole přes noc namočené ve vodě propláchněte, zalijte čistou vodou a deset minut zprudka povařte. Pak je slijte, znovu propláchněte a ponechte v hrnci, v němž se vařily. Krkovici pokrájejte na větší kousky, osolte, opepřete a opečte ji v pánvi na lžíci sádla z kachny a přidejte k fazolím. Pak opečte na sádle cibule pokrájené nadrobno, kolečka mrkve i plátky česneku a opečené také dejte k fazolím. Zalijte vodou, aby bylo vše ponořené, přidejte koření, rajčatový protlak a bylinky, přiklopte a vařte asi hodinu nebo až budou fazole měkké.
- V pánvi opečte na kachním sádle překrájené klobásky, přidejte pečená kachní stehna nebo prsa, část sádla a vypečenou šťávu. Prohřejte a zalijte koňakem.
- Když jsou fazole měkké, přesuňte obsah hrnce do keramické zapékací nádoby. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Přidejte kachní stehna nebo prsa, opečené klobásky a překrojená rajčátka. Vše zatlačte mezi fazole tak, aby to bylo víceméně ponořené. Posypejte strouhankou a dejte do trouby zapéct dozlatova – bude to trvat asi 30 minut.
PRIMA TIP: Francouzská specialita se ve své domovině tradičně připravuje z vepřového nebo i skopového masa, klobásek a kachního či husího konfitu, což je v sádle zvolna vařené maso, které se pak zalité v sádle uchovává. Pokud tedy máte konfitované kachní maso nebo dostatečně velké zbytky pečené kachny, použijte je nebo si jednoduše upečte kachní prsa nebo stehna předem.
Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň
Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ
Karolína Kamberská
Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.
V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.
Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.