Suroviny
- fazole 500 g
- vepřová krkovice (bez kosti) 800 g
- sůl
- kachní sádlo 4 lžíce
- cibule 2 ks
- mrkev 2 ks
- česnek 5 stroužků
- hřebíček 4 ks
- bobkový list 4 ks
- rajský protlak ( ) 4 lžíce
- tymián 4 snítky
- šalvěj 1 snítka
- koňak 40 ml
- toulouské klobásy 6 ks
- kachní stehna (nebo prsa s výpekem) 4 ks
- cherry rajčata (cherry ) 10 ks
- strouhanka (smíchaná se lžičkou tymiánových lístků) asi 2 hrsti
Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!
Postup přípravy
- Fazole přes noc namočené ve vodě propláchněte, zalijte čistou vodou a deset minut zprudka povařte. Pak je slijte, znovu propláchněte a ponechte v hrnci, v němž se vařily. Krkovici pokrájejte na větší kousky, osolte, opepřete a opečte ji v pánvi na lžíci sádla z kachny a přidejte k fazolím. Pak opečte na sádle cibule pokrájené nadrobno, kolečka mrkve i plátky česneku a opečené také dejte k fazolím. Zalijte vodou, aby bylo vše ponořené, přidejte koření, rajčatový protlak a bylinky, přiklopte a vařte asi hodinu nebo až budou fazole měkké.
- V pánvi opečte na kachním sádle překrájené klobásky, přidejte pečená kachní stehna nebo prsa, část sádla a vypečenou šťávu. Prohřejte a zalijte koňakem.
- Když jsou fazole měkké, přesuňte obsah hrnce do keramické zapékací nádoby. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Přidejte kachní stehna nebo prsa, opečené klobásky a překrojená rajčátka. Vše zatlačte mezi fazole tak, aby to bylo víceméně ponořené. Posypejte strouhankou a dejte do trouby zapéct dozlatova – bude to trvat asi 30 minut.