Boršč
Zdroj: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ
Boršč
Zdroj:
Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ
Dobře známá polévky z červené řepy, kterou perfektně doplňuje hovězí maso. Připravit můžete i bezmasou variantu z vody či vývaru, záleží pouze na vás!
Postup přípravy
-
Kus masa omyjte, osušte, osolte a opepřete. Vložte do papiňáku, zalijte vodou tak, aby bylo celé potopené. Přihoďte koření – celý pepř, 2 kusy bobkového listu a 3 nová koření. Kousek o váze 350 g vaříme asi 40 minut.
-
Zatímco se maso vaří, začněte pracovat na zelenině. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev, červenou řepu, petržel a brambory na kostičky, zelí na proužky a celer nastrouhejte na hrubém struhadle.
-
Maso vyjměte z vývaru, nakrájejte na proužky. Do hrnce vlijte olivový olej, opečte nejprve cibulku, přidejte celer, mrkev a petržel, společně zasmahněte, zalijte asi polovinou vývaru z uvařeného masa, přidejte řepu, rajčata, osolte a vařte 15 minut.
-
Po 15 minutách přihoďte zelí a brambory, vařte ještě dalších 10 minut, až bude všechna zelenina měkká, a mezitím dolijte druhou část vývaru. Na závěr polévku dochuťte 1–2 stroužky rozetřeného česneku, dále solí, pepřem, lžící octa a cukru.
-
Maso rozdělte na 4 porce, vložte ho do talíře, zalijte polévkou, ozdobte lžící zakysané smetany, čerstvou petrželkou a koprem.
Náš tip: 20 receptů pro milovníky krémových polévek