Najděte si recept
Na co máte chuť?

Boršč
Dobře známá polévky z červené řepy, kterou perfektně doplňuje hovězí maso. Připravit můžete i bezmasou variantu z vody či vývaru, záleží pouze na vás!
do 1 hodiny
4 porce
Článek
20 receptů pro milovníky krémových polévek
Krémové polévky jsou velmi oblíbené. Jejich hladivá struktura je zvláště v zimě vyloženě příjemná. Krémovou polévku lze připravit z mnoha druhů zeleniny nebo luštěnin, a...
Suroviny (4 porce)
- hovězí přední 350 g
- brambory 2 ks
- menší červená řepa 2 ks
- mrkev 1 ks
- malá petržel 1 ks
- celer 1/4 ks
- hlávka zelí 1/4 ks malé, 1/8 ks velké
- sekaná rajčata 1/2 plechovky
- Cibule 1 ks
- Česnek 1–2 stroužky
- Ocet 1 lžíce
- třtinový cukr 1 lžíce
- Voda
- Olivový olej
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list
Na servírování:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Kus masa omyjte, osušte, osolte a opepřete. Vložte do papiňáku, zalijte vodou tak, aby bylo celé potopené. Přihoďte koření – celý pepř, 2 kusy bobkového listu a 3 nová koření. Kousek o váze 350 g vaříme asi 40 minut.
- Zatímco se maso vaří, začněte pracovat na zelenině. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev, červenou řepu, petržel a brambory na kostičky, zelí na proužky a celer nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Maso vyjměte z vývaru, nakrájejte na proužky. Do hrnce vlijte olivový olej, opečte nejprve cibulku, přidejte celer, mrkev a petržel, společně zasmahněte, zalijte asi polovinou vývaru z uvařeného masa, přidejte řepu, rajčata, osolte a vařte 15 minut.
- Po 15 minutách přihoďte zelí a brambory, vařte ještě dalších 10 minut, až bude všechna zelenina měkká, a mezitím dolijte druhou část vývaru. Na závěr polévku dochuťte 1–2 stroužky rozetřeného česneku, dále solí, pepřem, lžící octa a cukru.
- Maso rozdělte na 4 porce, vložte ho do talíře, zalijte polévkou, ozdobte lžící zakysané smetany, čerstvou petrželkou a koprem.
Boršč; foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ
Kdo je Foodlover.cz ?
Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.
Foodlover.cz jsem především já - od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utváří i podobu blogu.