Suroviny
Pečená zelenina
- lilek 1 ks
- žlutá cuketa 1 ks
- cuketa 1 ks
- červená paprika 1–2 ks
- červená cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- cherry rajčata 4 ks
- bylinky (tymián, rozmarýn, oregano, šalvěj) 1 hrst
- balzamikový ocet 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Vykuchané a omyté pstruhy osušte papírovou utěrkou vně i zevnitř. Ostrým nožem udělejte na bocích pstruhů několik mělčích zářezů. Pstruhy vně i uvnitř osolte. Vymačkejte šťávu z jednoho citronu, smíchejte ji s nasekaným tymiánem a petrželí, většinou másla, česnek prolisujte a vmíchejte také do směsi. Touto směsí vyplňte dutinu uvnitř ryb a vetřete do nich také část bylinkové směsi do zářezů ryb. Troubu rozpalte na 180 °C, do pekáčku dejte zbylé máslo, nechte ho v troubě rozpustit, pak přidejte pstruhy a okolo rozložte klínky z druhého citronu. Dejte péct na 10 minut, pak je přelijte vínem a ještě pstruhy pečlivě přelijte šťávou a pečte dalších asi 10 minut, dokud nejsou pstruzi upečení.
- Lilek a cukety omyjte, odřízněte z nich stopky a nakrájejte je na kusy zhruba velikosti většího sousta – plátky nebo špalíčky. Papriky rozpulte, zbavte semen a nakrájejte na hrubší kusy. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na klínky, stroužky česneku rozpulte. Jarní cibuli nakrájejte na špalíky, žampiony oloupejte, rozpulte a rozkrojte i rajčátka. Všechnu zeleninu vsypte na plech vyložený pečicím papírem nebo do zapékací nádoby, posypte bylinkami, zalijte olejem a octem, opepřete a promíchejte. Pečte při 190 stupních asi 25–30 minut. Jednou obraťte nebo promíchejte. Opečenou zeleninu osolte a podávejte jako přílohu nebo i jen tak.