Suroviny
- vepřová panenka 800 g
- brambory 800 g
- slanina 100 g
- cibule půl
- olej dle potřeby
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- nakládaný zelený pepř dle potřeby
- sůl dle potřeby
- pepř dle potřeby
- vývar dle potřeby
- smetana na vaření dle potřeby
Postup
- Nakrájíme maso na medailonky, okořeníme ho a dáme do mísy s olejem a necháme ho v lednici.
- Oloupeme brambory a dáme je do osolené vody vařit do změknutí.
- Nakrájíme najemno cibuli a slaninu a cibuli dáme do hrnce restovat dozlatova a potom přidáme slaninu.
- Na pánvi orestujeme panenku a dáme do hrnce a uzavřeme pokličkou a necháme odpočinout.
- Začneme dělat omáčku: na tuku osmažíme cibuli a poté přidáme zelený pepř a necháme ještě chvíli restovat a zalijeme vývarem, smetanou ke šlehání a smetanou na vaření, osolíme. Omáčku přivedeme k varu a budeme zhruba 20 minut vařit.
- Brambory scedíme a rozmačkáme, přidáme připravenou cibuli se slaninou, sůl a rozmícháme.
Autor receptu: Roman Augustin