Suroviny
- vepřová panenka 2
 - slanina 375 g
 - brambory 750 g
 - cibule 2 a 1/2
 - olivový olej
 - máslo 175 g
 - sůl
 - pepř
 
Postup přípravy
- Oba kousky panenky ze všech stran osolíme a opepříme. Je lepší použít tlučený, a ne mletý pepř – větší kousky pepře lépe chuťově vyniknou. Panenku pak ze všech stran potřeme olivovým olejem.
 - Tři až čtyři plátky slaniny narovnáme vedle sebe, položíme na ně panenku a do slaniny ji zamotáme. Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a obalený špalík masa na něm ze všech stran zprudka orestujeme. Pokud máme pánev s plastovým držadlem, přendáme maso do pekáčku a ten pak vložíme do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzdušnou na 160 °C) a pečeme ještě 20–25 minut. Délka záleží na tom, jak moc propečené maso chceme mít. Dvacet pět minut by ale pečení nemělo přesáhnout, aby maso nebylo vysušené.
 - Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě. Zbytek slaniny nakrájíme najemno, cibuli na nudličky. Na kapce olivového oleje zpěníme cibulku i se slaninou, přidáme uvařené brambory a krátce je opečeme. Zlatavé brambory pak rozšťoucháme.
 - Do výpeku z masa přidáme asi 70 g másla a svaříme hustou omáčku, pokud máme po ruce vepřovou šťávu, přidáme ještě malou naběračku té.
 
Autor receptu: Tomáš Ševčyšyn