Suroviny
- vepřová panenka 2
- slanina 375 g
- brambory 750 g
- cibule 2 a 1/2
- olivový olej
- máslo 175 g
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Oba kousky panenky ze všech stran osolíme a opepříme. Je lepší použít tlučený, a ne mletý pepř – větší kousky pepře lépe chuťově vyniknou. Panenku pak ze všech stran potřeme olivovým olejem.
- Tři až čtyři plátky slaniny narovnáme vedle sebe, položíme na ně panenku a do slaniny ji zamotáme. Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a obalený špalík masa na něm ze všech stran zprudka orestujeme. Pokud máme pánev s plastovým držadlem, přendáme maso do pekáčku a ten pak vložíme do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzdušnou na 160 °C) a pečeme ještě 20–25 minut. Délka záleží na tom, jak moc propečené maso chceme mít. Dvacet pět minut by ale pečení nemělo přesáhnout, aby maso nebylo vysušené.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě. Zbytek slaniny nakrájíme najemno, cibuli na nudličky. Na kapce olivového oleje zpěníme cibulku i se slaninou, přidáme uvařené brambory a krátce je opečeme. Zlatavé brambory pak rozšťoucháme.
- Do výpeku z masa přidáme asi 70 g másla a svaříme hustou omáčku, pokud máme po ruce vepřovou šťávu, přidáme ještě malou naběračku té.
Autor receptu: Tomáš Ševčyšyn