Suroviny
Postup přípravy
- Do vody dáme vařit celý kus vepřové kýty, cibuli, pepř, nové koření, bobkový list, polévkové koření a necháme vařit minimálně hodinu, než bude maso měkké. Po hodině maso vyndáme společně s kořením.
- Vývar zahustíme smetanou, moukou, citronovou šťávou a cukrem. Omáčka je lehce sladká. Podle chuti přidáme sůl. Maso nakrájíme na plátky a vložíme zpátky, ještě necháme provařit.
Houskový knedlík
- Do větší mísy nasypeme mouku, sůl, nalijeme vlažné mléko, přidáme vejce a připravený kvásek (část vlažného mléka + droždí + cukr promícháme a necháme asi 20 minut kynout). Kvásek připravíme předem, jelikož čekáme, než vzejde.
- Vše řádně prohněteme a necháme kynout cca 30–40 minut na teplém místě. Vytvoříme dvě až tři šišky knedlíků a necháme je před vařením nakynout. Dáme vařit do vody, vaříme cca 20 minut.
Autor receptu: Tomáš Fiřt