Suroviny
- smetana ke šlehání 100 ml
- čerstvé mléko 50 ml
- rostlinný olej
- cibule 100 g
- tymián
- topinambur 500 g
- máslo 100 g
- bílé víno 100 ml
- kuřecí vývar 1 l
- sůl
- pepř
- lanýžový olej
Zeleninové ragú
Postup přípravy
- V rozehřátém hrnci s olejem orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme lístky tymiánu, očištěné (neoloupané) topinambury a asi lžíci másla, osolíme, opepříme a necháme 5–8 minut dusit.
- Podlijeme vínem, necháme provařit, podlijeme vývarem a vaříme doměkka (20–25 minut). Přilijeme smetanu, rozmixujeme a ještě propasírujeme. Opět přivedeme k varu, vmícháme lžíci másla, přilijeme trochu studeného mléka a pomocí tyčového mixéru napěníme.
Zeleninové ragú
- V pánvi necháme rozpustit lžíci másla, přidáme najemno nakrájenou šalotku a necháme zpěnit. Přidáme vařené topinambury a mrkev nakrájené na kostky a krátce orestujeme. Přidáme nasekanou listovou petržel.
- Topinamburový krém podáváme s připraveným ragú a topinamburovými chipsy.
Autor receptu: Josef Ptáčník, Tomáš Soukup