Suroviny
- hovězí maso 1 kg
- slanina 100 g
- kořenová zelenina 1 kg
- smetana 250 ml
- vepřové sádlo
- pepř
- bobkový list
- nové koření
- cukr
- ocet
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Maso omyjeme, odblaníme, prošpikujeme klínky slaniny, osolíme, opepříme, pomažeme sádlem a dáme do zapékací mísy. Celer, petržel, mrkev nastrouháme najemno a nasypeme na maso. Dochutíme cukrem, octem, přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř. Necháme naložené nejlépe 24 hodin. Pak pečeme přikryté na 180°C asi dvě hodiny, poté odkryjeme a dopečeme doměkka a dohněda.
- Omáčka: Zeleninu ze zapékací mísy přendáme do hrnce, vyndáme koření a rozmixujeme. Přidáváme vodu až do vyhovující konzistence. Nakonec přidáme smetanu a dochutíme (sůl, pepř, ocet, cukr). Provaříme.
- Karamel: dodá omáčce chuť a tmavší barvu. Na pánvi roztavíme 10 lžic cukru krystal, až zhnědne dozlatova, dáme pozor, aby nezhnědl moc a nezhořkl. Karamel přilijeme za stálého míchání do vroucí omáčky.
- Svíčkovou podáváme s domácím knedlíkem.