Suroviny
- hladká mouka 260 g
- cukr 30 g
- skořice 1/2 ML
- sádlo 20 g
- vejce 1
- jablečný ocet 1 PL
- víno Marsala 4 PL
- sůl
Krém
- ricotta 800 g
- moučkový cukr 130 g
- čokoláda 30 g
- vlašské ořechy
- sůl
Postup přípravy
Těsto
- V míse smícháme mouku, cukr, skořici, špetku soli a sádla na sypkou drobenku. Ve středu směsi uděláme důlek a vyklepněme do něj vejce a přilijeme ocet a víno. Vidličkou od středu postupně vmícháváme tekutou část těsta do sypké.
- Poté vyhněteme rukou směs na pružné těsto (asi 3 minuty). Připravené těsto zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na hodinu odpočinout.
Trubičky
- Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 díly. Stůl si poprášíme moukou a nyní musíme každý díl těsta vyválet na plát tloušťky 2 mm. Velmi dobrým pomocníkem je stroj na tvorbu těstovin, který práci hodně usnadni.
- Na trubičky průměru 2,5 cm vykrájíme z těsta kolečka o průměru 10 cm. Kroužky těsta omotáme kolem formiček, a část kterou budeme spojovat, pomažeme bílkem.
- V hluboké pánvi si rozehřejeme olej na 190 °C a cannoli postupně smažíme 3-4 minuty. Pokud bylo těsto správně tlusté, na povrchu trubiček by měly vyskákat bublinky. Usmažené trubičky necháme okapat na mřížce a pak z nich můžeme opatrně vytáhnout formičky.
Krém
- V misce si důkladně smícháme ricottu s cukrem a přidáme špetku soli. Čokoládu nasekáme na malinké kousky a vmícháme je do krému.
- Vlašské ořechy nasekáme najemno a dáme do misky. Pomocí zdobícího sáčku naplníme trubičky krémem. Konce trubiček ponoříme do vlašských ořechů a hotové cannoli jemně zasypeme moučkovým cukrem.
Autor receptu: Lucie Bayerová