Suroviny
- brambory 400 g
- mrkev 750 g
- celer 1
- cibule 2
- zeleninový vývar 600 ml
- mléko 200 ml
- smetana na vaření 150 ml
- želatina 3
- zázvorová šťáva 400 ml
- cukr 100 g
- parmezán
- olivový olej 100 g
- směs semínek
- petržel
- kari koření
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Polévka: Všechnu zeleninu si očistíme a oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno. Mrkev, celer a brambory nakrájíme na střední kostky. Ve velké pánvi nebo v kastrolu si rozehřejeme olej, přidáme cibuli, trochu soli a necháme zesklovatět. Hned poté přidáme mrkev, celer, brambory – ještě chvíli dusíme. Zasypeme kari, zeleninu zalijeme vývarem a mlékem, vaříme pak ještě asi 20 minut do změknutí. Polévku poté odstavíme z plamene a rozmixujeme na jemný krém. Vmícháme smetanu a dochutíme solí a pepřem.
- Pěna: V kastrůlku si uděláme rozvar z cukru, želatiny a zázvorového sirupu, po vychladnutí rozvar nalijeme do espumy a poté natlakujeme, dáme do šokéru vychladnout a necháme odpočinout.
- Chipsy: Nastrouháme parmazán, dáme ho na pečicí papír a posypeme semínky. Pečeme cca 10 minut na 200 °C. Poté ho necháme vychladnout a nalámeme do hotové polévky při servírování.