Rozvar z jablek
- jablečný džus 0.1 l
- skořice 2 g
Těsto na lívance
- mléko 0.4 l
Rozvar z jablek
Těsto na lívance
- sůl
- citronová kůra
- olej 0.25 l
- cukr 50 g
Postup přípravy
- Droždí rozdrobíme, přidáme trochu cukru a zalijeme malým množstvím vlažného mléka a trochou prosáté mouky. Promícháme, až vznikne řídké těstíčko – kvásek, který necháme v teple vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme zbylé vlažné mléko, rozšlehaná vejce, citronovou kůru, zbylou dávku prosáté mouky, cukr a vše pečlivě promícháme a necháme opět vykynout. Vykynuté těstíčko (není tak řídké jako běžné lívancové) pečeme na pánvičce na oleji po obou stranách dozlatova. Vyzkoušeli jsme, že asi nejlepší je dávat těsto na pánev pomocí dvou lžic, snažíme se, aby lívanečky měly cca 7 cm v průměru. Těsto není tak řídké a vytvoří se nám krásné, až 2 cm vysoké lívanečky. Pečeme opatrně, aby lívanečky nebyly uvnitř syrové.
- Tvaroh rozděláme s cukrem, přidáme šťávu a jemně nastrouhanou kůru z limetky podle chuti a opatrně ještě rozředíme smetanou podle potřeby. Uložíme do lednice, aby nám tvarohový krém trochu ztuhnul.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Na pánvičce si rozpustíme cukr na karamel, přidáme máslo a jablečnou šťávu a důkladně provaříme, přidáme nakrájená jablka a krátce provaříme tak, aby jablka nebyla úplně rozvařená (na skus).
- Servis: Na moučníkovou porci jsou dva lívanečky, které můžeme lehce posypat skořicovým cukrem. Na jeden lívaneček dáme limetkový krém (můžeme použít cukrářský sáček nebo pomocí lžíce vytvořit nok). Ke druhému lívanečku přidáme rozvar z jablek. Dozdobíme proužky limetkové kůry, lístky máty nebo jedlými květy.