Head
- krůtí prsa 2 kg
Šťouchané brambory se špenátem
Head
- bílé víno 300 ml
- drůbeží vývar 300 ml
Nádivka
- mléko 100 ml
Head
- smetana na vaření 3-6 lžic
Postup přípravy
- Krůtí prsa očistíme, rozklepeme na plát, osolíme a opepříme. Takto upravený plát masa pokryjeme nádivkou, srolujeme a svážeme provázkem. Roládu opečeme ze všech stran na pánvi. Cibuli vložíme do pekáče, položíme na ni roládu, podlijeme vínem, zakryjeme poklicí a pečeme hodinu na 180°C, podle potřeby podléváme vývarem. Pak pokličku odklopíme a pečeme dalších 30 minut odkryté. Roládu vyndáme z pekáče, zabalíme do alobalu a necháme chvíli odpočinout.
- Nádivka: sušená rajčata nadrobno nakrájíme, do misky dáme rohlíky, mléko s vejci, okořeníme. Přidáme rajčata, smícháme a necháme deset minut rozležet. Výpek zaprášíme moukou, přidáme zbytek vývaru a vaříme 10 až 15 minut, dochutíme solí a pepřem, zjemníme smetanou a máslem.
- Šťouchané brambory se špenátem: Brambory uvaříme v osolené vodě, před koncem vaření přidáme baby špenát. Poté brambory slijeme. Cibuli zpěníme na másle, přidáme k příloze a vše společně rozšťoucháme, dochutíme soli.