Perníkový knedlík
- perníkové koření 3 ML
Head
- petržel 1 ks
- víno 2 dcl
- divoké koření
Postup přípravy
- Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a také nakrájíme na kolečka. Na polovičním množství tuku osmažíme zeleninu a cibuli, vše nakrájené na kolečka. Dále opečeme maso, podlijeme vývarem, přidáme divoké koření (celý pepř, bobkový list, nové koření), tymián, kolečka citronu, sůl, ocet, víno a pod pokličkou dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, omáčku zahustíme jíškou ze zbytku tuku a hladké mouky, přidáme podle chuti skořici, šípkovou marmeládu, cukr a omáčku naředíme horkou vodou nebo vývarem tak, aby byla řídká a zhoustla delším provařením. Průběžně dochucujeme, dobře provařenou omáčku přecedíme, vlijeme víno a necháme přejít varem. Kančí kýtu se šípkovou omáčkou podle norem podáváme s knedlíky. Dobré provaření je důležité u všech omáček, na to se často zapomíná.
- Perníkový knedlík: Nejdříve si připravíme kvásek. Droždí rozmícháme s lžičkou cukru a necháme na teplém místě zhruba 5 minut vzejít. Ve velké míse smícháme polohrubou mouku s větší špetkou soli, větší část mléka, vejce a připravený kvásek, zpracujeme těsto. Do těsta přidáme nakrájené housky, perníkové koření a důkladně zapracujeme. Hotové těsto necháme kynout na teplém místě 30 až 45 minut. Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři části a na pomoučeném vále vytvarujeme čtyři stejné knedlíky. Připravené knedlíky necháme ještě alespoň 10 minut kynout pod utěrkou. Knedlíky vaříme asi 20 minut ve vroucí vodě, v polovině vaření otočíme. Hotové knedlíky ihned po vyjmutí z vody rozkrájíme nebo propícháme, aby se nesrazily.