Omáčka
- červené víno 400 ml
Pyré
- brambory 2 ks
Postup přípravy
- Založíme si vinnou omáčku. Šalotky nakrájíme na kolečka, dáme je změknout cca na 3 minuty na olivový olej. Potom přidáme na plátky nakrájený česnek, balsamico, rozmarýn a opepříme. Takto opékáme cca další 3 minuty. Poté zalijeme vínem, které necháme odpařit cca na třetinu. Zatímco se nám redukuje vinná omáčka, můžeme si oloupat brambory a batáty, které pak dáme vařit do vody. Vaření trvá cca 20 minut. Můžeme si rovněž připravit maso; tukovou vrstvu nakrojíme nožem, aby se lépe vypekla, a okořeníme solí a pepřem. Když se vyvaří víno, zalijeme omáčku vývarem a opět necháme redukovat tak na 250 ml, což trvá cca 20 minut.
- Kachní prsa si dáme tukovou vrstvou na rozpálenou pánev a začneme je opékat. Sem tam slijeme z pánve tuk do připravené misky. Takto opékáme asi 5 min na vyšší stupeň z jedné strany a cca 3 minuty z druhé strany. Poté přendáme kachní prsa propečenou kůží nahoru do pekáčku a pečeme na 120 °C ještě 10 minut.
- Zatímco se prsa pečou, dáme si prohřát smetanu a slijeme si vodu z brambor a batát. Když je smetana zahřátá, přidáme ji k bramborám a začneme šlehat ručním šlehačem dohladka. Dle chuti můžeme osolit. Když prsa vyndáme, necháme je ještě několik minut odpočívat, aby se šťáva rozlila po mase.