Suroviny
Postup přípravy
- Maso očistíme a nakrájíme na malé úhledné kousky. Na rozpáleném oleji orestujeme nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Až bude mít jemně zlatavou barvu, přidáme k ní maso. Maso popepříme, osolíme a zprudka orestujeme, pak přidáme utřený česnek, promícháme, snížíme teplotu a přidáme hořčici. Do promíchané směsi nalejeme cca 2 dcl suchého bílého vína, dle potřeby můžeme přidat i trochu vývaru nebo vody a pomalu dusíme. Až bude maso skoro měkké, přidáme k němu na úhledné kostičky nakrájenou mrkev a dusíme dál až do momentu, kdy bude mrkev udušena tzv. na skus. V malém rendlíku si mezitím rozehřejeme kousek másla, na kterém orestujeme hrášek, který trochu opepříme a podlijeme opět kapkou vína. Až se víno odpaří, přimícháme hrášek k masu s mrkví. Dle potřeby můžeme celé soté opatrně zahustit studeným máslem nebo smetanou.
- Bramborová kaše: Osolené brambory uvaříme, v rendlíku si rozehřejeme mléko s máslem a trochou smetany. Rozpuštěné máslo s mlékem a smetanou přilejeme do horkých brambor a ručně je rozmělníme. Dle chuti můžeme do kaše zamíchat trochu Lučiny. Na talíři pak kaši můžeme ještě jemně pokapat rozpuštěným máslem a dozdobit nakrájenou pažitkou.