Suroviny
- listové těsto
- jablka 5
- skořice 20 g
- citron 1
- vanilkový cukr 100 g
- moučkový cukr 1 PL
- žloutek
- bramborový škrob 1 PL
- vlašské ořechy
Postup přípravy
- Hotové listové těsto roztáhneme na pečicí papír a položíme na plech. Jablka nastrouháme na hrubším struhadle tak, že rozkrojíme jablko na polovinu a strouháme rozkrojenou částí do té doby, než nám zůstane v ruce jen slupka.
- Přidáme vlašské ořechy nahrubo nasekané, vymačkanou citrónovou šťávu z jednoho citrónu, mletou skořici (1 sáček – 20 g), polévkovou lžící bramborového škrobu (může být i sáček pudinku) a 100 g vanilkového cukru. Rukou opatrně promícháme, škrob nám krásně spojí směs.
- Na rozprostřené těsto doprostřed rozvrstvíme jablečnou směs, zavineme do těsta, přetřeme vaječným žloutkem pro konečnou glazuru a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 °C na 20–30 minut tak, aby se náplň dostatečně propekla. Dopečený závin poznáme podle barvy (dozlatova).
- Poté vyjmeme z trouby a necháme vychladit. Může se podávat teplý i studený. Ozdobíme oříškem.
Autor receptu: Kristýna Čajanová