Suroviny
- hovězí maso 1 kg
- petržel 100 g
- celer 100 g
- mrkev 100 g
- cibule 1
- česnek 2 stroužky
- petrželová nať
- nové koření
- voda 4 l
- pepř celý
- sůl
Játrové knedlíčky
- kuřecí játra 200 g
- majoránka 1 ML
- petrželka 2 ML
- česnek 3 stroužky
- strouhanka 100 g
- vejce 2
- sůl
Domácí nudle
- hrubá mouka 160 g
- vejce 1
- sůl
Postup přípravy
Vývar
- Kosti a maso dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k mírnému varu. Ztlumíme plamen, aby byla voda těsně pod bodem varu. Takto necháme vývar pomalu vařit asi 2 až 4 hodiny.
- V průběhu můžeme z povrchu odstraňovat vysrážené bílkoviny i přebytečný tuk (význam této činnosti je čistě kosmetický, vývar je pak víc čirý). Po této úvodní fázi přidáme k masu rozkrojenou cibuli (i se slupkou) a oloupané stroužky česneku. Oloupaný a nahrubo nakrájený celer, mrkev a petržel.
- Petrželovou nať nebo jen stonky z nati a koření. Takto společně pak vývar dále táhněme už asi jen 60 až 90 minut. Když je vývar hotový, opatrně jej scedíme. Vařené maso obereme, pokrájíme a vrátíme zpět do polévky.
Játrové knedlíčky
- Játra naškrábeme nožem a odstraníme z nich blány. Přidáme ostatní přísady a vypracujeme hustší těstíčko, můžeme dle potřeby přidat strouhanku. Lžičkou vykrajujeme porce, ze kterých vytvarujeme kuličky.
- Játrové knedlíčky dáme vařit na 5-7 minut do vařiči polévky.
Domácí nudle
- Do mističky dáme asi 160 g hrubé mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přidáme polévkovou lžíci vody, špetku soli a rozmícháme vidličkou. Pak si těsto na nudle dáme na vál, podsypáváním mouky a hnětením utvoříme tuhé těsto, které rozválíme na co nejslabší placku.
- Necháme malinko oschnout (5 minut). Placku nařežeme na pruhy asi 3 - 4 cm široké, které dáme na sebe a krájíme slabé nudličky. Použít je můžeme okamžitě do polévkových vývarů.
Autor receptu: Anna Hornyáková