Head
- hovězí maso 1,2 kg
Knedlíky
- mouka 150 g
Knedlíky
- petržel 40 g
Head
- cibule 2 ks
- vývar ( - volitelné ) 800 ml
- olej 5 lžice
- máslo 2 lžíce
- ocet 2-3 lžíce
- cukr 3 PL
- hořčice 1 PL
- černý pepř 5 kuličky
- nové koření 5 kuličky
- bobkový list
- citron 1/2
- smetana ke šlehání 200 ml
- brusinky
- citron
- sůl
Postup přípravy
- Maso zbavíme blan, prošpikujeme, osolíme a opepříme. Je dobré kousky špeku dát zhruba na 20 minut do mrazáku – ztuhne a lépe se s ním pak pracuje. Mrkev, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na kostky. Kousek másla dáme na dno hrnce, ve kterém pak budeme svíčkovou dělat, a zbytek másla rozpustíme. Na dno hrnce dáme půlku zeleniny – osolíme, na ni položíme maso, přidáme bobkový list a nové koření, zasypeme zbytkem zeleniny, znovu osolíme a zalijeme rozpuštěným máslem. Přidáme 150 ml vody, přiklopíme poklicí a pečeme v troubě vyhřáté na 175 ˚C stupňů asi 2,5 hodiny. Doba přípravy závisí na tom, jak rychle změkne maso.
- Když je maso měkké, vyndáme ho z hrnce, odstraníme bobkový list a nové koření a vše v hrnci rozmixujeme. Rozmixovanou zeleninu pak můžeme ještě propasírovat přes cedník, aby byla omáčka krásně hladká. Přidáme smetanu, asi 2 dcl vody (podle toho, jak chceme mít omáčku hustou) a provaříme. Nakonec můžeme dochutit pár kapkami citronové šťávy a dle chuti osolíme. Svíčková omáčka se podává s plátkem citronu a brusinkami.