Head
- mouka 1 PL
Zelené lusky
Head
- olej 1 PL
- máslo 40 g
- víno 4 PL
- vývar 375 ml
- sójová omáčka 1/2 PL
Postup přípravy
- Mořskou sůl a celý černý pepř rozmělníme v hmoždíři a nasypeme na talíř. Vmícháme nové koření a mouku. Z masa odstraníme případné šlachy a maso obalíme ve směsi koření a mouky. V kastrolu nebo pekáči rozehřejeme olej a polovinu másla a na směsi krátce ze všech stran opečeme maso. Potom maso dopečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 20–40 minut (podle velikosti kusu masa a požadovaného stupně pečení). Po vyjmutí z trouby necháme maso 10–15 minut odpočívat lehce přikryté alobalem. V kastrolu necháme pouze asi 1 lžíci tuku, ostatní vylijeme. Do kastrolu přidáme Madeiru a necháme ji několik vteřin bublat, potom přilijeme vývar a sójovou omáčku. Přivedeme k varu a omáčku svaříme na polovinu. Případně do ní přidáme šťávu, která vytekla z masa, vyšleháme zbývající máslo a podle chutí opepříme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou a doplněné pečenými novými bramborami a fazolkami.
- Pečené brambory: Brambory dáme do rendlíku a přelijeme vroucím vývarem. Vaříme 5-–6 minut, potom brambory scedíme a dáme na pekáč. Pokapeme je olivovým olejem a obrátíme, aby jím byly stejnoměrně pokryté. Stroužky česneku mírně pomačkáme a posypeme jimi brambory. Přidáme snítky rozmarýnu a znovu promícháme. Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C přibližně 20–25 minut dozlatova. Asi v polovině pečení brambory obrátíme. Hotové brambory posypeme vločkami mořské soli a podáváme. Česnek a rozmarýn nepoužijeme.
- Zelené lusky: Na pánvi orestujeme fazolky na oleji a s trochou másla dokřupava. Dochutíme soli a pepřem.