Head
- hovězí maso 1 kg
Petrželové noky
- bramborový škrob 2 PL
- petržel 3 PL
Head
- petržel 2
- celer 1/4
- cibule 1
- rajčatový protlak 2 PL
- cukr 2 PL
- tymián
- rozmarýn
- bobkový list 2
- černý pepř 10
- nové koření 10
- jalovec 5
- česnek 2
- suché červené víno 500 ml
- máslo 1 ML
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Hovězí maso na kořenové zelenině a víně: Očistíme si veškerou zeleninu. Maso nakrájené na kostky orestujeme na sádle. Na výpeku orestujeme cibuli a veškerou kořenovou zeleninu. Přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat. Poté přidáme rajský protlak a orestujeme. Zalijeme 400 ml vína a zbytek dolijeme vodou nebo vývarem. Přidáme koření, bylinky a osolíme. Dusíme pomalu 3–4 hodiny. Jakmile je maso měkké, vytáhneme jej. Omáčku rozmixujeme dohladka. Dochutíme ještě solí, pepřem a dáme máslo.
- Petrželové noky: Z mouky, vajec, vody, bramborového škrobu a soli vytvoříme řídké nudlové těsto. Těsto na noky přelijeme za pomoci cedníku s velkými oky do vroucí osolené vody. Vaříme, dokud noky nevyplavou, a poté ještě 5 minut. Uvařené noky orestujeme na oleji spolu s nasekanou petrželovou natí.