Suroviny
- hovězí líčka cca 1 kg
- olivový olej 4 PL
- celer 1/2
- mrkev 4
- petržel 2
- cibule 2
- česnek 2
- bobkový list 1
- černý pepř 5
- nové koření 5
- rajčatový protlak 2 PL
- červené víno 1 l
- hovězí vývar 700 ml
- máslo 4 PL
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Hovězí líčka očistíme, osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjmeme a dáme stranou. Do hrnce nasypeme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a osmahneme ji dozlatova. Pak přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek a opékáme dočervena. Přidáme koření, rajský protlak a zamícháme. Zalijeme vínem, přivedeme k varu a vaříme doměkka. Asi po 30 minutách vrátíme do hrnce opečená líčka a zalijeme je vývarem. Přiklopíme a dáme dusit do trouby předehřáté na 140 °C asi 2 hodiny doměkka. Líčka vyndáme na talíř a omáčku přecedíme přes jemné síto. Dochutíme solí, pepřem, případně lehounce osladíme, těsně před podáváním do horké omáčky zašleháme 2 lžíce másla. Hovězí líčka podáváme s bramborovou kaší: Brambory uvaříme doměkka v osolené vodě, poté přidáme máslo, mléko a vyšleháme dohladka.