Suroviny
- hovězí líčka 4-5 ks
- celer 1/2 ks
- mrkev 4 ks
- kořenová petržel 2 ks
- cibule 2 ks
- česnek 2 ks
- bobkový list 1 ks
- černý pepř 5 ks
- rajský protlak 2 lžíce
- nové koření
- tymián
- červené víno 300 ml
- hovězí vývar 700 ml
- krupicový cukr 1 lžíce
- lžíce
- máslo 4 lžíce
- petrželová nať
- rozmarýn
- brambory
- sůl
- černý pepř
Postup přípravy
- Hovězí líčka očistíme, osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjměme a dáme stranou. Do hrnce nasypeme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dozlatova. Pak přidáme cibuli a česnek a opékáme dočervena. Přidáme celé divoké koření, tymián a rajský protlak. Zalijeme vínem, přivedeme k varu a vaříme.
- Do hrnce vrátíme opečená líčka a zalijeme je vývarem. Přiklopíme a dáme dusit do trouby předehřáté na 160°C asi na dvě hodiny doměkka. Líčka vyndáme na talíř a omáčku přecedíme přes jemné síto. Dochutíme solí, pepřem, případně lehounce osladíme, aby omáčka získala lepší chuť. Před podáváním do horké omáčky můžeme zašlehat dvě lžíce másla.
- Můžeme podávat s kaší, noky, bílým pečivem.