Suroviny
- hovězí kližka 1,3 kg
- maďarská paprika
- hladká mouka 3 PL
- chléb 5
- kajenský pepř špetka
- gulášová paprika
- bobkový list 4
- vepřové sádlo
- cibule 5
- nové koření
- kmín
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Najemno nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova na vepřovém sádle (můžeme použít i olej) a přidáme nahrubo nakrájené maso z hovězí kližky. Dále restujeme cca 10 minut, aby se maso zatáhlo ze všech stran. Přidáme sladkou maďarskou mletou papriku a gulášovou papriku. Promícháme a dáváme pozor, protože paprika při dlouhém restování může zhořknout. Zalijeme vařící vodou, popřípadě vývarem. Přidáme nové koření, pepř, sůl, špetku kmínu, špetku kajenského pepře a 4 kusy bobkového listu.
- Přikryjeme poklicí a za občasného míchání vaříme 2,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Po změknutí masa zahustíme guláš hladkou moukou ve vodě (3 polévkové lžíce hladké mouky) a za stálého míchání přiléváme do guláše. Guláš zahustíme podle oka, aby nebyl řídký ani hodně hustý. Krátce povaříme mírným varem asi 10 minut, abychom odstranili případnou moučnou chuť.
- Guláš podáváme do 400–500g kulatých vydlabaných chlebů (seřízneme špičku chlebu a vnitřek vydlabeme). K dochucení lze přidat nakrájenou cibuli.
Autor receptu: Kristýna Čajanová